Data publicării:

Premiul Nobel pentru pace a fost câștigat de Nihon Hidankyo, o mișcare a supraviețuitorilor bombelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

A fost acordat premiul Nobel pentru pace.

CITEȘTE ȘI: Premiul Nobel pentru literatură din 2024 a fost câștigat de scriitoarea Han Kang

Organizația japoneză Nihon Hidankyo, o mișcare a supraviețuitorilor bombelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki, cunoscuți și sub numele de Hibakusha, a câștigat vineri premiul Nobel pentru pace.

„Hibakusha primește premiul pentru pace pentru eforturile sale de a obține o lume fără arme nucleare și pentru că a demonstrat prin declarațiile martorilor că armele nucleare nu trebuie să mai fie folosite niciodată”, a declarat Comitetul Nobel norvegian.

Martorii singurelor două bombe nucleare folosite vreodată într-un conflict și-au dedicat viața luptei pentru o lume fără arme nucleare.

„Hibakusha ne ajută să descriem indescriptibilul, să gândim inimaginabilul și să înțelegem cumva durerea și suferința de neînțeles cauzate de armele nucleare”, a declarat Comitetul, conform Reuters.

Șeful Nihon Hidankyo a declarat că premiul Nobel pentru pace din acest an, câștigat de grup, ar da un impuls major eforturilor sale de a demonstra că abolirea armelor nucleare este posibilă.

Abolirea armelor nucleare

„Ar fi o mare forță pentru a face apel la lume că abolirea armelor nucleare poate fi realizată”, a declarat șeful Nihon Hidankyo, Toshiyuki Mimaki, într-o conferință de presă la Hiroshima, locul unde a avut loc bombardamentul atomic din 6 august 1945 în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Armele nucleare ar trebui să fie absolut abolite”, a spus el.

Comitetul Nobel norvegian a pus în mod regulat accentul pe problema armelor nucleare, cel mai recent prin premiul acordat Campaniei Internaționale pentru Abolirea Armelor Nucleare, care a câștigat premiul în 2017.

Premiul Nobel pentru pace, în valoare de 11 milioane de coroane suedeze, adică aproximativ 1 milion de dolari, urmează să fie înmânat la Oslo pe 10 decembrie, la aniversarea morții industriașului suedez Alfred Nobel, care a fondat premiile în testamentul său din 1895.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel