Premierul ungar Viktor Orbán cere o schimbare de conducere la Bruxelles. ”Dacă se dovedește a fi rea, ea trebuie înlocuită. Este atât de simplu”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Află ce declarații a făcut premierul Ungariei, Viktor Orbán.

Premierul ungar Viktor Orbán a cerut miercuri o schimbare de conducere la Bruxelles și a criticat politicile Uniunii Europene privind migrația și Ucraina.

”Sensul acestor alegeri europene este de a schimba conducerea”, a declarat liderul ungar în timpul unei adunări a unor proeminenți oameni de dreapta la Bruxelles. ”Dacă conducerea se dovedește a fi rea, ea trebuie înlocuită. Este atât de simplu”, a mai declarat Orbán.

Remarcile tranșante ale liderului ungar au avut loc la Conferința Națională a Conservatorismului, o reuniune de două zile a liderilor de dreapta care a provocat un scandal la Bruxelles când municipalitățile locale au încercat să împiedice desfășurarea acesteia din cauza a ceea ce autoritățile au declarat că sunt probleme de siguranță.

Orban: Libertatea în Europa este în pericol

Adresându-se unei săli cu sute de academicieni, oficiali și jurnaliști, Orbán a comparat intervenția poliției la conferință cu ”opresiunea” din Ungaria comunistă din anii 1980.

”Cred că libertatea în Europa, și în special la Bruxelles, este în pericol, așa cum s-a demonstrat ieri”, a spus Orbán, declanșând aplauze din partea mulțimii. ”Fie că îl numim comunism sau nu, trăim în pragul [...] opresiunii în Europa”, a mai spus premierul ungar.

Orbán, care nu s-a sfiit niciodată să atace UE în ciuda faptului că este membru, a criticat aspru politica de migrație a blocului în timpul conversației sale cu președintele conferinței, Yoram Hazony. El a spus că a trăi ”într-o societate creștină” este ”un lucru uimitor”. ”De ce ar trebui să renunțăm la ea?”, a întrebat Orbán.

Relații economice cu Moscova

Orbán este considerat cel mai apropiat aliat al președintelui rus Vladimir Putin în UE și a declarat că nu dorește să renunțe la ”relațiile economice” de lungă durată ale Budapestei cu Moscova, în ciuda războiului actual al Kremlinului împotriva Ucrainei.

Deși recunoaște dreptul Ucrainei de a se apăra, Orbán a spus că acesta ”nu este războiul maghiarilor”.Ucraina este acum doar un "protectorat" al Occidentului, a menționat premierul ungar, deoarece fără bani și arme din partea UE și SUA, Ucraina ”ca stat va înceta să mai existe”, a spus Orbán, conform POLITICO.

Orbán a spus că acest conflict are ca scop potențiala aderare a Kievului la NATO și că liderul rus nu va ceda niciodată în această privință.

”Ei vor face întotdeauna tot ce pot pentru a avea ceva între granița Rusiei și granița țărilor NATO. Trebuie să existe o zonă tampon”, a spus el. 

Conferința, la care participă conservatori importanți precum Nigel Farage din Marea Britanie și fostul prim-ministru polonez Mateusz Morawiecki, a început marți la Claridge, în apropiere de Cartierul European. Adunarea a devenit haotică atunci când poliția locală a apărut, la cererea primarului local, pentru a închide reuniunea.

Organizatorii au reușit să continue marți conferința, deși poliția a stat la ușă și a împiedicat intrarea noilor veniți. În cele din urmă, un tribunal belgian a anulat ordinul primarului local și a permis desfășurarea conferinței miercuri, fără nicio intervenție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel