Data publicării:

Premierul slovac Fico va face ”tot posibilul pentru restabilirea relațiilor” cu Rusia, dacă războiul se încheie în timpul mandatului său

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Robert Fico, prim-ministrul Slovaciei, a făcut declarații cu privire la relațiile cu Rusia.

Premierul slovac Robert Fico a promis să restabilească relațiile cu Rusia dacă războiul din Ucraina se va încheia în timpul mandatului său la conducere.

„Dacă războiul se încheie în timpul mandatului (n.r. 2023-2027) al acestui Guvern, voi face tot posibilul pentru restabilirea relațiilor economice și standard cu Rusia”, a declarat el joi, în cadrul unei conferințe de presă privind un nou pachet fiscal, menționând despre conflict că nu are o soluție militară.

Comentariile vin înaintea unei reuniuni comune a Guvernelor Slovaciei și Ucrainei, care va avea loc luni, în cadrul căreia Bratislava dorește să convingă Kievul să rămână o țară de tranzit pentru gazul rusesc.

Kievul a interzis tranzitul produselor companiei energetice ruse Lukoil peste granițele sale în timpul verii, alarmând Ungaria și Slovacia, care primesc petrol rusesc printr-un oleoduct care traversează Ucraina datorită unei derogări de la sancțiunile UE.

„Avem un interes existențial în menținerea rutelor de tranzit pentru gaz și petrol prin Ucraina”, a declarat premierul Fico, adăugând că nu vede niciun motiv pentru a cumpăra gaz și petrol de la furnizori alternativi, deoarece este ”același petrol rusesc”, doar cu taxe de tranzit mai mari.

„Presiuni extreme”

Fico a mai spus că Guvernul său a fost supus unor „presiuni extreme” din partea Comisiei Europene pentru a nu mai cumpăra de la Moscova.

Ucraina a dat recent undă verde unei noi portițe prin care Lukoil și-ar vinde petrolul gigantului energetic MOL din Ungaria, care l-ar putea transporta apoi în UE prin Ucraina.

Ambele țări fac acum presiuni pentru un acord similar pentru gazul rusesc, atunci când contractul de tranzit expiră la sfârșitul acestui an.

Fico este cunoscut pentru retorica sa pro-rusă. În ianuarie, el a afirmat că nu a existat niciun război la Kiev, provocând indignarea Ucrainei. În timpul verii, el a deplâns faptul că nu l-a vizitat pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, împreună cu premierul Viktor Orbán din Ungaria - o călătorie care a fost condamnată pe scară largă de capitalele UE, conform Politico.

Reamintim că prim-ministrul Robert Fico s-a aflat în stare critică după ce a fost împuşcat cu mai multe gloanţe în ziua de 15 mai în timp ce se îndrepta spre a saluta un grup de susţinători, după o şedinţă de Guvern ţinută în oraşul Handlova.

După atentat, el a suferit două intervenţii chirurgicale într-un spital din oraşul Banska Bystrica (centrul ţării), iar pe 31 mai a fost transferat la Bratislava pentru a fi tratat la domiciliu, conform Agerpres.

Lupta împotriva corupției

Politico transmitea că prim-ministrul Robert Fico a prezidat demolarea sistematică a capacității Slovaciei de a combate corupția, iar rivalii săi politici sunt furioși.

În cursul verii, Guvernul de la Bratislava a luat mai multe măsuri pentru a continua dezmembrarea instituțiilor de combatere a corupției, ceea ce a stârnit indignarea principalelor figuri ale opoziției, a luptătorilor împotriva corupției și a publicului slovac.

Aceste măsuri au inclus transformarea unui radiodifuzor public într-un canal de televiziune de stat și un război împotriva culturii, inclusiv concedierea politică a doi directori de artă populară, care a declanșat proteste masive.

Citește în continuare aici: Slovacia pierde lupta împotriva corupției. Guvernul a luat măsuri pentru dezmembrarea instituțiilor de combatere

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel