Premierul Nicolae Ciucă va candida cu DEROGARE la șefia PNL
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto gov.ro/ Nicolae Ciucă
foto gov.ro/ Nicolae Ciucă
Biroul Executiv al PNL a decis. Premierul Nicolae Ciucă a primit derogare pentru a candida la șefia PNL. 

Biroul Executiv al PNL a stabilit, marți, o derogare de la vechime astfel încât premierul Nicolae Ciucă să poată candida la funcţia de preşedinte al partidului, a anunţat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, conform Agerpres.

"Astăzi s-au adoptat câteva decizii în legătură cu modul de organizare a congresului extraordinar. Prima dintre ele este legată de convocarea colegiilor directoare judeţene, care vor analiza începând de mâine - termenul limită de depunere a moţiunilor - moţiunile şi vor vota susţinerea pentru acestea. Cea de-a doua decizie este legată de anumite atribuţii şi responsabilităţi care au fost delegate domnului secretar general, Lucian Bode, pe o perioadă de tranziţie până la definitivarea pe funcţie, iar cea de-a treia decizie este legată de o derogare de la statut referitoare la condiţiile de vechime în partid pentru candidatura la preşedinţia partidului a domnului Nicolae Ciucă. Există în partid o mare aşteptare în legătură cu această candidatură, există, din punctul nostru de vedere, toate condiţiile pentru susţinerea acestei candidaturi, pentru acordarea acestei derogări pentru că premierul este un lider puternic. Considerăm noi că poate asigura o legătură mult mai puternică între Guvern şi partid", a spus Ionuț Stroe, la sediul central al PNL.

Liberalul a adăugat că PNL a fost mereu flexibil când a fost vorba de o astfel de derogare. El a precizat că "în cursul zilei de mâine, premierul Nicolae Ciucă va fi prezent aici, precizând că nu are informaţia că ar mai exista şi alţi candidaţi la şefia partidului.

Nicolae Ciucă s-a înscris în PNL în octombrie 2020. Demersul său de astăzi vine după ce, sâmbăta trecută, Florin Cîţu şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al PNL.

Prim-vicepreşedintele Gheorghe Flutur a devenit preşedinte interimar. Congresul extraordinar al PNL pentru alegerea unui nou preşedinte al formaţiunii va avea loc duminică, de la ora 11:00, la Palatul Parlamentului.

Termenul pentru depunerea moţiunilor este stabilit pentru miercuri, ora 18:00, iar dezbaterile în cadrul comitetelor directoare judeţene vor trebui să aibă loc până vineri, ora 22:00. Un proiect de moţiune va fi acceptat dacă va avea susţinerea a cel puţin zece hotărâri de comitete directoare judeţene.

Debarcarea lui Florin Cîțu

Ultimul Congres al PNL a avut loc în 25 septembrie 2021, Florin Cîțu câștigând șefia partidului, cu susținerea președintelui Klaus Iohannis. În trecut, și președintele Klaus Iohannis a avut nevoie de aceeași derogare cum are astăzi nevoie premierul Nicolae Ciucă pentru a candida la șefia PNL. Recent, Florin Cîțu a fost în SUA. Chiar înainte de întoarcerea sa, lideri ai PNL au susținut necesitatea revocării acestuia din funcția de președinte al PNL. Printre reproșuri, s-au numărat și periclitarea coaliției de guvernare. Atacurile lui Florin Cîțu la adresa PSD s-au intensificat în ultima vreme, când insista să-i numească parteneri de compromis și să critice constant activitatea ministrului de Finanțe, dat de social-democrați. Însuși Florin Cîțu a recunoscut aceste reproșuri ce i-au fost făcute din partid. El nu a așteptat să fie înlăturat de la șefia partidului, alegând să se retragă prin demisie, urmat în gest de prietenul său și secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel