Premierul Nicolae Ciucă salută acordul CE cu cele cinci state afectate de cerealele din Ucraina, inclusiv România
Premierul Nicolae Ciucă a reacționat la acordul de la Bruxelles cu privire la cerealele din Ucraina.
”Salut acordul provizoriu la care a ajuns Comisia Europeană cu cele cinci state afectate de situația cerealelor din Ucraina, printre care și România. Măsurile convenite demonstrează că abordarea României de a avea o poziție strict europeană, cu evitarea oricăror excese unilaterale, a fost una corectă și echilibrată și că, astfel, le vom putea garanta fermierilor români mai mult sprijin decât dacă am fi procedat individual. În mod concret, acest acord prevede un nou pachet de susținere în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectați din statele vecine Ucrainei. Suma care îi va reveni României se va adăuga celor 20 de milioane de euro, jumătate bani europeni și jumătate de la bugetul de stat, pe care deja le-am aprobat în ședința de guvern. De asemenea, acordul încheiat ieri seară stabilește retragerea măsurilor unilaterale luate de unele state europene și permite interzicerea importului a patru produse agricole ucrainene: grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui. Totodată, Comisia a prevăzut și o procedură accelerată de investigare a impactului pe piață, ceea ce va permite ca și pentru alte produse să poată fi luate măsuri de restricționare începând cu 5 iunie. Prin elementele convenite în acest acord provizoriu, răspundem preocupărilor exprimate de fermierii români și, în același timp, permitem tranzitul cerealelor ucrainene” a transmis premierul Nicolae Ciucă, pe Facebook.
Vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a anunţat că s-a ajuns la un acord cu Bulgaria, Polonia, Ungaria, România şi Slovacia privind importul anumitor produse alimentare ucrainene, cărora cele cinci ţări membre le-au impus veto.
”Am convenit cu Ucraina şi cu aceste ţări cum să abordăm această situaţie”, a declarat comisarul european Dombrovskis pe Twitter, adăugând: "Comisia Europeană va propune garanţii extraordinare pentru cele mai sensibile patru produse - grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui. Vom studia problema şi cu alte câteva soiuri".
Comisarul european a reiterat sprijinul financiar pentru aceste ţări în valoare de 100 de milioane de euro. În această etapă, însă, Comisia nu anunță cum vor fi distribuite fondurile. "Ca răspuns, acestea vor ridica interdicţia impusă asupra importului anumitor mărfuri ucrainene. Astfel, obţinem o soluţie care să-i mulţumească atât pe fermierii din aceste ţări, cât şi Ucraina", a subliniat Dombrovskis.
Vineri, reprezentanţii permanenţi ai statelor membre ale UE au ajuns la un acord de prelungire a importurilor scutite de taxe vamale din Ucraina pentru încă un an. Actualul regulament expiră pe 5 iunie. Joi, şi Comisia pentru Comerţ Exterior a Parlamentului European a dat undă verde prelungirii importurilor scutite de taxe vamale din Ucraina, mai notează Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News