Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu preşedintele Lituaniei. Discuţii despre Ucraina şi problemele din sectorul energetic
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Guvernul României
Guvernul României
Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, despre situaţia din Ucraina. 

"Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut, astăzi, convorbiri cu președintele Republicii Lituania, Gitanas Nausėda, aflat în vizită oficială în România.  Discuțiile s-au axat asupra situației din Ucraina, impactului asupra sectorului energetic european și importanței implementării comune a sancțiunilor la adresa Rusiei. 

Premierul a confirmat contribuția României la securitatea Flancului Estic al NATO, inclusiv prin participarea la misiunea de poliție aeriană a Alianței în zona baltică, începând cu 2023.

Cei doi demnitari au subliniat, în acest context, că statele membre UE trebuie să diversifice rapid sursele de energie pentru eliminarea dependenței energetice a Uniunii și să lucreze pentru implementarea de soluții care să amelioreze conectivitatea. 

Prim-ministrul Ciucă a prezentat experiența României în sectorul energiei nucleare, arătând disponibilitatea cooperării în domeniu cu Lituania. 

De asemenea, țara noastră este interesată să beneficieze de experiența recentă a Lituaniei în pregătirea aderării la OCDE, precum și de colaborarea în sectorul tehnologiei financiare. Premierul României a menționat că Republica Moldova necesită sprijin financiar în vederea gestionării crizei umanitare și pentru a își consolida securitatea energetică. 

Totodată, șeful Executivului a pledat în favoarea susținerii cererilor de aderare la Uniunea Europeană ale Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei”, a transmis Biroul de Presă al Guvernului. 

Iohannis l-a primit, la Palatul Cotroceni, pe omologul său lituanian, Gitanas Nausėda

„Vizita Președintelui Republicii Lituania are loc în contextul dialogului politic susținut româno-lituanian și în vederea continuării coordonării strânse cu privire la situația de securitate cauzată de agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina”, anunța joi Administrația Prezidențială.

Conform sursei citate, cei doi șefi de stat vor aborda modalitățile de dezvoltare a cooperării bilaterale româno-lituaniene, cu accent pe dinamizarea schimburilor economice, pe valorificarea potențialului existent în domeniul digital și pe consolidarea securității energetice.

„De asemenea, cei doi președinți vor discuta despre măsurile pentru sprijinirea, în continuare, a Ucrainei și refugiaților ucraineni, consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO și coordonarea pozițiilor în pregătirea Summitului NATO de la Madrid. Colaborarea la nivelul Uniunii Europene, precum și cea din formatele regionale București 9 și Inițiativa celor Trei Mări se vor afla, totodată, pe agenda de discuții. Președinții României și Lituaniei vor aborda și aspecte legate de sprijinul activ și cuprinzător de care are nevoie, în contextul actual, Republica Moldova”, menționeaza comunicatul de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel