Premierul japonez, regrete pentru ocupația Coreei de Sud de acum un secol. „Mă doare inima”
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Premierul japoniei Fumio Kishida
Premierul japoniei Fumio Kishida
Premierul Fumio Kishida le-a cerut scuze sud-coreenilor pentru ocupația dintre 1910 și 1945.

Premierul nipon Fumio Kishida le-a transmis duminică sud-coreenilor că "îl doare inima" gândindu-se la suferinţa şi durerea provocate acestora sub regimul colonial japonez, într-o aluzie la disputele istorice care au înrăutăţit relaţiile dintre cei doi aliaţi ai SUA, conform Agerpres.

Kishida se află duminică la Seul în prima vizită în capitala sud-coreeană a unui oficial nipon în ultimii 12 ani, ca răspuns la vizita preşedintelui sud-coreean, Yoon Suk Yeol, efectuată în luna martie la Tokyo, în cursul căreia cele două ţări au încercat să închidă un capitol al disputelor istorice care au dominat relaţiile dintre Japonia şi Coreea de Sud mai multe decenii.

Scuzele nu sunt însă oficiale



Adresându-se jurnaliştilor într-o conferinţă de presă după întâlnirea cu Yoon, Kishida s-a abţinut să prezinte noi scuze oficiale pentru abuzurile comise în timpul ocupaţiei din perioada 1910-1945, dar a declarat că guvernul său moşteneşte poziţia administraţiilor anterioare, dintre care unele şi-au cerut scuze.

"Pe mine, personal, mă doare inima când mă gândesc la numeroasele persoane care au îndurat suferinţe teribile şi abuzuri în circumstanţele dificile ale acelor vremuri", a afirmat el, fără să intre în detalii.

La rândul său, preşedintele sud-coreean a declarat că problemele istorice nerezolvate nu ar trebui să însemne că nu se pot lua măsuri pentru a aprofunda legăturile în faţa crizelor internaţionale din ce în ce mai mari şi că doreşte ca relaţiile dintre cele două ţări să fie mai bune ca niciodată.

Un înalt responsabil al preşedinţiei de la Seul a declarat că remarcile lui Kishida nu au fost convenite în prealabil, iar Yoon i-a mulţumit acestuia pentru că "şi-a arătat poziţia sinceră, chiar dacă nu a existat o astfel de solicitare", adăugând că aceasta va fi "foarte util pentru cooperarea viitoare".

Cooperare împotriva Coreei de Nord și a Chinei



Angajamentele Seulului şi Tokyo de a-şi consolida cooperarea au fost salutate de SUA ca o modalitate de a face faţă mai bine ameninţărilor din partea Coreei de Nord şi concurenţei din partea Chinei.

"Cooperarea şi coordonarea între Coreea de Sud şi Japonia sunt esenţiale nu numai pentru interesele comune ale celor două ţări, ci şi pentru pacea şi prosperitatea mondiale în contextul situaţiei internaţionale grave actuale", a declarat Yoon în deschiderea întâlnirii lor.

Unul dintre subiectele de pe agenda vizitei premierului nipon în Coreea de Sud ar trebui să fie cooperarea în domeniul securităţii, mai ales având în vedere ameninţarea nucleară reprezentată de Coreea de Nord, apreciase înaintea vizitei Shin-wha Lee, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea din Coreea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel