Premierul Iurie Leancă, declarație istorică despre Transnistria
Republica Moldova este pregătită să-i ofere Transnistriei o "autonomie largă". Afirmația aparține premierului Republicii Moldova, Iurie leancă, care a pledat, joi, în cadrul unui interviu acordat Vedomosti, pentru o strategie a pașilor mărunți în dosarul transnistrean, și nu pentru un plan general și brusc, "conștientizând limitele până la care putem merge".
Leancă a folosit în argumentația sa o comparație cu Catalonia, regiunea din nord-estul Spaniei care a programat un referendum privind independența sa, în toamna acestui an.
"Nu intenţionăm să inventăm bicicleta. Suntem gata să oferim regiunii o autonomie largă, dar astfel încât statul să rămână integru şi funcţional, ca pârghiile de funcţionare a statului să nu fie paralizate. Bineînţeles că am putea să prezentăm un document ambiţios, dar nu cred că va avea mari perspective. Exemplul Sudanului, adus de Şevciuk (Evgheni Şevciuk, liderul autoproclamatei regiuni transnsitrene - n.r.), nu e cea mai bună soluţie în opinia mea. Suntem o ţară europeană şi trebuie să căutăm soluţii europene, cum ar fi Catalonia (regiune autonomă din nord-estul Spaniei, n.r.)", a declarat premierul.
"Când ni se spune că Transnistria nu este interesată de Zona de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, ne mirăm, pentru că asta e o nouă oportunitate de dezvoltare pentru companiile din stânga Nistrului. Vor apărea mai multe locuri de muncă, tehnologii noi, un sistem de asistenţă socială. Până la urmă, asta înseamnă un grad înalt de stabilitate economică. Circa 70% din exportul din regiune este direcţionat în dreapta Nistrului şi în UE. Cum s-ar putea anula acest fapt, pur şi simplu?“, mai spune şeful Cabinetului de Miniştri.
El a precizat că cei de la Chişinău încearcă să rezolve conflictul într-un mod cât mai puţin politizat și că "problema rămâne actuală".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News