Data actualizării:
Data publicării:

Premierul irakian al-Kadhimi a supraviețuit unui atac cu dronă

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Facebook - Mustafa al-Kadhimi
Facebook - Mustafa al-Kadhimi
Un atac cu dronă a fost lansat asupra premierului irakian Mustafa al-Kadhimi.

Premierul irakian Mustafa al-Kadhimi a declarat că a scăpat nevătămat după un atac cu dronă asupra casei sale din zona verde, de înaltă securitate a Bagdadului, relatează BBC. O dronă încărcată cu explozibili a lovit clădirea, rănind șase dintre gărzile de corp într-o aparentă tentativă de asasinat, au spus oficialii. Kadhimi a cerut „calm și reținere din partea tuturor”.

Atacul, care vine după tulburări violente din cauza rezultatelor recente ale alegerilor, a fost condamnat atât de SUA, cât și de Iran. Surse din domeniul securității spun că în atac au fost folosite trei drone, lansate de lângă Podul Republicii de pe râul Tigru, dar două au fost doborâte.

Atacul nu a fost revendicat

Nimeni nu a revendicat atacul dintr-o zonă a orașului care găzduiește multe clădiri guvernamentale și ambasade străine. Imaginile publicate de mass-media irakiană arată dezastrul produs la reședință, precum și un vehicul SUV avariat parcat într-un garaj.

Rămășițele unei mici drone încărcate cu explozivi au fost colectate de forțele de securitate pentru examinare, a declarat un oficial de securitate anonim pentru agenția de presă Reuters.

„Este prematur să spunem cine a comis atacul”, a spus oficialul citat. „Verificăm rapoartele noastre de informații și așteptăm rezultatele investigației inițiale pentru a afla cine sunt autorii”.

Dronele comerciale echipate cu exploziv au fost folosite de gruparea militantă Statul Islamic când au deținut părți din nordul Irakului, în special în timpul bătăliei de la Mosul din 2017.

Al-Kadhimi, un fost șef al serviciilor de informații, a depus jurământul în mai anul trecut.

Penemasive de curent în Irak

Pene masive de curent au acoperit regiuni întregi ale Irakului, iar vremea toridă, cu temperaturi sufocante îngreunează situația pentru cei afectați. Nici autoritățile nu sunt scutite de probleme, întrucât cetățenii au ieșit în stradă pentru a protesta la adresa penelor de curent. 

Pana de curent de vineri a fost cauzată de cedarea unei linii importante de curent electric, scrie presa locală, conform BBC. Capitala Bagdad și alte regiuni sudice au fost grav afectate de aceleași probleme de furnizare. 

Mai multe grupuri de protestatari au ieșit în stradă, pentru a atrage atenția asupra anvergurii penelor de curent și asupra problemelor care decurg din cauza acestora. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel