Premierul haitian este inculpat în asasinarea președintelui. Nu poate părăsi țara
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Facebook - Ariel Henry
Facebook - Ariel Henry
Premierul statului caraibian Haiti nu poate părăsi țara, fiind acuzat de implicare în asasinarea președintelui. 

Primului ministru haitian, Ariel Henry, i s-a interzis să părăsească țara pe fondul unei investigații privind presupusa sa implicare în asasinarea președintelui Jovenel Moïse. Un procuror solicită inculparea lui Henry, căruia i s-a cerut să explice legăturile sale cu un suspect-cheie al crimei, Joseph Felix Badio.

Înregistrările arată că cei doi bărbați au avut mai multe apeluri telefonice la doar câteva ore după asasinare, spun procurorii. Moïse a fost ucis în propria casă pe 7 iulie.

După ce mai mulți bărbații înarmați au asaltat reședința sa privată, dintr-o suburbie a capitalei Port-au-Prince, președintele a fost împușcat. Moartea sa a declanșat o criză politică care a fost agravată atunci când un imens cutremur a lovit sudul Haiti în urmă cu o lună.

Premierul acuzat destituie procurorul

Luni, Henry a trimis o scrisoare în care ar fi destituit procurorul șef Bed-Ford Claude, pe care îl acuză de o „infracțiune administrativă gravă”. Ulterior a nominalizat un înlocuitor. Cu toate acestea, marți, Claude a părut să rămână în postul său, cerând unui judecător care investighează uciderea lui Moïse să-l acuze pe prim-ministru pentru implicarea sa „suspectată” în caz.

Surse apropiate afirmă că nu este de competența primului ministru demiterea procurorului. Ministrul Justiției din Haiti a cerut protecția poliției pentru Claude, în urma mai multor amenințări raportate.

Premierul a comunicat cu asasinul

Procurorii spun că înregistrările obținute de la operatorul de telefonie Digicel au confirmat că Badio - un oficial al ministerului justiției acuzat că a planificat asasinarea - și Henry au vorbit de două ori la scurt timp după uciderea lui Moïse.

Datele de geolocalizare au arătat, de asemenea, că Badio, care a dispărut după crimă și este în prezent căutat de poliție, vorbea de undeva din apropierea locului crimei. El nu a comentat public aceste afirmații.

Premierul ar fi respins recent informațiile, ceea ce el a numit „tactici diversive” menite să „semene confuzie”, fără a răspunde acuzațiilor specifice împotriva sa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel