„Premierul fantomă” și „în funcție, dar nu la putere”. Ce spun ziarele britanice despre refuzul lui Liz Truss de a demisiona
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Premierul Marii Britanii, Liz Truss
Premierul Marii Britanii, Liz Truss
Anularea reducerilor de taxe de către noul ministru britanic al Finanțelor, Jeremy Hunt, și lupta premierului Liz Truss pentru supraviețuire au dominat marți primele pagini din Marea Britanie.  

The Guardian descrie inversarea reducerii taxelor lui Jeremy Hunt drept „una dintre cele mai uluitoare întorsături din istoria politică modernă”, după ce ministrul a „distrus” planurile economice ale lui Liz Truss.

„Întorsătură uimitoare”, se arată în titlu, subliniind modul în care creșterile de taxe și reducerile de cheltuieli vor apărea pe ordinea de zi, inclusiv un nou termen limită pentru înghețarea prețurilor la energie.

Surse din Downing Street au declarat pentru ziar că premierul Liz Truss s-a întâlnit cu președintele Comitetului 1922, Sir Graham Brady, pentru a discuta amploarea furiei parlamentarilor.

The Mirror o caracterizează pe Truss ca fiind „umilită”. Ziarul scrie că mini-bugetul a fost „deversat într-o umilință catastrofală” către premier și citează un conservator care spune că Truss „a turnat benzină peste tot”.

Cancelarul se va confrunta marți în cabinet cu o cerere de reducere a cheltuielilor pentru a restabili credibilitatea economică a Regatului Unit, spune Telegraph. „Trebuie să luăm decizii dificile”, îl citează ziarul pe Hunt.

Agățarea premierului de putere este „precară”, având în vedere rebelii conservatori complotează să o înlăture, adaugă publicația.

Daily Mail face referire la poziția periculoasă a lui Truss în parlament și la „scuzele sale groaznice” pentru gafele economice. „Truss a fost avertizată luni seară că era „în funcție, dar nu la putere””, se arată în ziar.

Premierul a recunoscut că a mers „prea departe” cu strategia ei economică.

Financial Times își concentrează, de asemenea, reflectarea asupra mandatului lui Truss ca prim-ministru, speculând că viitorul ei este „pe muchie de cuțit”, după ce politica ei economică a fost întoarsă, în încercarea de a calma piețele.

The Express face referire la scuzele oferite de Truss lui Chris Mason de la BBC luni seara.

„Îmi pare rău... am mers prea departe și prea repede”, apare Truss citată în titlu. „Vreau să-mi accept responsabilitatea și să-mi cer scuze pentru greșelile care au fost făcute.”

The Sun optează pentru o descriere deosebit de evocatoare a lui Truss ca „prim-ministrul fantomă”, alături de o imagine a liderului conservator înfrânt.

The Times subliniază faptul că facturile la energie, de 5.000 de lire sterline, pe care familiile britanice le-ar putea înfrunta, au forțat-o pe Truss „să-și rupă planurile economice”.

Luând un ton categoric mai deschis, publicația Star face o referire ironică la „livestream-ul cu salata”: un flux live cu o salată verde Tesco de 60p care pune întrebarea „Poate Liz Truss să reziste unei salate verde?”

„Lettuce Liz on Leaf Support”, este titlul ziarului, pus alături de o salată iceberg care poartă o perucă pe un pat de spital.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel