Data actualizării:
Data publicării:

Premierul Emil Boc, plângere penală pe legea caselor naționalizate

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
emil boc
emil boc

FACIS a depus o plângere penală la Parchetul General pe numele lui Emil Boc. Fostul premier este acuzat că nu a emis normele metodologice pentru aplicarea legii 1/2009, referitoare la chiriașii din casele naționalizate. FACIAS anunță că a înaintat Procurorului General o plângere penală împotriva fostului premier Emil Boc pentru infractiunea de abuz in serviciu, pentru prejudicierea persoanelor evacuate din casele naționalizate în perioada 3 februarie 2009 - 1 septembrie 2010.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului a atras atenția că, potrivit datelor statistice primite de la instanțele judecătorești, în perioada 3 februarie 2009 — 1 septembrie 2010 au fost soluționate aproximativ 2313 de cauze având ca obiect Legea nr. 10/2001. Numai 7% din dosare au beneficiat de prevederile Legii nr. 1/2009.


În urma verificărilor facute de FACIAS la instanțele judecătorești, reiese faptul că în perioada 3 februarie 2009 - 1 septembrie 2010 sute de justițiabili au fost privați de aplicarea prevederilor Legii nr. 1/2009, deși aceasta era în vigoare din februarie 2009. "Acest lucru a fost cauzat de faptul că Guvernul Boc a refuzat să emită normele metodologice prin care legea putea fi aplicată", susține FACIS.

Legea 1/2009 îi proteja pe chiriașii evacuați

Legea 1/2009, cunoscută ca Legea Voiculescu, prevede că nu se restituie în natură, ci doar în echivalent imobilele, care au fost înstrăinate în temeiul dispoziţiilor Legii 112/1995. Nu se restituie în natură terenurile aferente imobilelor care au fost înstrăinate tot în baza Legii 112. Chiriaşii care au cumpărat imobile în baza Legii 112 şi ale căror contracte de vânzare-cumpărare au fost desfiinţate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile au dreptul la asigurarea cu prioritate a unei locuinţe de către consiliile locale sau de către Ministerul Dezvoltării. Sumele plătite de aceste persoane pentru cumpărarea imobilului naţionalizat şi care ulterior a fost restituit proprietarului constituie, prin actualizare la nivelul pieţei, avans la noul imobil, pe care au dreptul să îl cumpere de la stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel