Premierul din Kosovo acuză Rusia că aprinde tensiunile între Belgrad și Priştina
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Prim-ministrul din Kosovo avertizează asupra pregătirilor pentru noi atacuri susținute de Serbia
Prim-ministrul din Kosovo avertizează asupra pregătirilor pentru noi atacuri susținute de Serbia
Prim-ministrul kosovar, Albin Kurti, a avertizat că Rusia aprinde tensiunile dintre țara sa și Serbia din cauza șovăirii războiului din Ucraina, în timp ce Belgradul făcea primul pas în desfășurarea de trupe în regiune.  

Etnicii sârbi din nordul Kosovo, unde sunt majoritari, au înființat baricade de mai bine de o săptămână, împiedicând libera circulație a autorităților kosovene, în ciuda solicitărilor SUA și UE de a desființa blocajele ilegale, scrie The Guardian.

Un grup mare de membri ai Patrolei Narodne, o organizație naționalistă sârbă care are legături cu grupul paramilitar rus Wagner, s-au adunat duminică pe partea sârbă a graniței Serbia-Kosovo, amenințând să se confrunte cu trupele NATO.

Odată cu creșterea riscului unor ciocniri violente, președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, și-a folosit dreptul în temeiul unei rezoluții ONU pentru a cere NATO permisiunea de a trimite 1.000 de militari, invocând necesitatea de a proteja comunitățile sârbe.

Cererea Serbiei de vineri, prima de la încheierea războiului din Kosovo în 1999, va fi aproape sigur respinsă, dar îngrijorarea persistă, întrucât ar putea fi primul pas către o decizie unilaterală de desfășurare.

Kurti a spus că este îngrijorat că situația tensionată ar putea escalada în avantajul lui Vladimir Putin, forțele ruse și sârbe au efectuat 104 exerciții militare comune în 2021.

Liderul kosovan a adăugat că a fost de acord să acorde trupelor conduse de NATO, cunoscute sub numele de Kfor, timp pentru a-i convinge pe cei de pe baricade să se retragă.

El a descris baricadele drept un pas către împărțirea țării, care este independentă de Serbia din 2008.

„Îngrijorarea noastră [este] că îndepărtarea acestor baricade nu poate exclude victime”, a spus el. „Și de aceea vrem să fim cât mai atenți posibil pentru a ne asigura că nu va exista nicio destabilizare și că va fi o pace și securitate relativă. Cu toate acestea, nu putem permite pentru totdeauna această încălcare a legalității și a constituționalității. Deci, da, asta trebuie să se termine, mai devreme, cu atât mai bine.”

Kurti a adăugat: „UE-SUA sunt toți de acord că baricadele ar trebui eliminate. Dar ei sunt, de asemenea, îngrijorați de modul în care acest lucru ar putea fi folosit și abuzat de Belgrad.

„Cred că grija partenerilor și prietenilor noștri occidentali sunt legăturile Belgradului cu Moscova. Nu știm cum ar putea fi operați în caz de creștere a tensiunilor, spre escaladare în nord.

„Cred că preocuparea lor majoră este tocmai aceasta: acum că Rusia a fost grav rănită în Ucraina după invazia și agresiunea sa, ei au interes în deversare. Au interes să-și externalizeze unitatea de război către Balcani, unde au un client care se află la Belgrad”.

Kremlinul a spus că dorește „situația soluționată prin mijloace diplomatice”, dar că „vor să se asigure că toate drepturile sârbilor sunt garantate”.

Confruntarea din nordul Kosovo, în timpul căreia bărbați înarmați mascați au folosit camioane, mașini de ambulanță și mașini agricole pentru a bloca drumurile, a fost determinată de arestarea unui fost ofițer de poliție de etnie sârbă suspectat că a fost implicat în recentele atacuri asupra poliției kosovare.

Punctul de bază al tensiunii rămâne refuzul Belgradului de a recunoaște independența Kosovo.

UE a încercat să medieze un acord care ar putea duce la normalizarea relațiilor, dar Kurti a spus că relațiile tot mai puternice dintre Belgrad și Moscova reprezintă un obstacol în calea progresului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel