Premierul Ciucă laudă sectorul agro-alimentar autohton: Economia evoluează, măsirile guvernamentale dau rezultate
Într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului României a fost postat mesajul premierului Nicolae Ciucă în care acesta făcea referire la succesul înregistrat în sectorul agro-alimentar românesc, succes garantat de măsurile luate de executivul condus de domia sa.
Declarațiile premierului Nicolae-Ionel Ciucă, fac referire cu precădere la o anumită fermă zootehnică din Maramureș, o afacere cu vechime în domeniul agro alimentar.
”În România se dezvoltă tot mai multe investiții în sectorul agro-alimentar, cele mai multe cu capital autohton, iar acest lucru ne dă încredere că economia evoluează în direcția bună și că măsurile pe care le-am luat la nivel guvernamental dau rezultate. Sunt investiții începute de la zero, cum este ferma Zootehnică Mireșul Mare, din Maramureș, o afacere de familie cu aproape 20 de ani de activitate, peste 700 de angajați, ajunsă la o cifră de afaceri de aproape 40 de milioane de euro și profit de 3 milioane euro.Rolul economic al investiției este dublat de cel social, având în vedere că este o sursă importantă care furnizează produse proaspete și de bună calitate pentru populație. Planurile de dezvoltare ale acestei investiții și proiectele orientate către folosirea surselor alternative de energie, precum panouri fotovoltaice, și utilizarea energiei verzi, dovedesc potențialul industriei agroalimentare românești și puterea de adaptare spre creșterea competitivității. Acest lucru este cu atât mai îmbucurător cu cât traversam o perioadă complicată pentru agricultură, marcată de creșterea prețurilor la energie și gazele naturale, de secetă și de efectele războiului din Ucraina”, a declarat premierul.
Premierul nu a ezitat să reamintească măsurile de sprijin pentru agricultori oferite de Guvern, ”măsuri menite să susțină” agricultura românească în drumul ei spre mult sperata dezvoltare.
”Pentru a prelua din această presiune, la nivelul Guvernului am susținut programe de dezvoltare a capacității de producție și procesare și am alocat sume consistente pentru a sprijini fermierii să facă față dificultăților cu care se confruntă. În acest an, peste 185 milioane euro au fost destinate programului de acordare a sprijinului cuplat în sectorul zootehnic.Suplimentar, fermierii beneficiază și de ajutor de stat, prin subprogramele Rural Invest și Agro IMM Invest. Totodată, avem în derulare o schemă de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectoarele bovine, suine şi avicol, în valoarea totală de 453 milioane lei. Sunt măsuri menite să susțină agricultura românească, să aducă plus-valoare economiei și să contribuie la reducerea dependenței de importuri”, a declarat premierul.
Ciucă, despre ajutorul acordat persoanelor vulnerabile, pentru plata facturilor la energie: Discutăm de două calupuri
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, despre ajutoarele pentru susţinerea cetăţenilor vulnerabili în plata cheltuielilor pentru energie, că „sunt măsuri care au fost anunţate de ministrul Boloş, iar banii sunt din acei 10% din fondul de coeziune, decizie luată la nivelul UE, pentru a se asigura protecţia cetăţenilor vulnerabili, combaterea sărăciei energetice şi asigurarea capitalului de lucru pentru IMM-uri”.
„Valoarea nominală specifică acestui procent de 10% este de 2,1 miliarde de euro. Din această sumă, o componentă va fi alocată pentru sprijinirea populaţiei vulnerabile şi la nivelul Ministerului Investiţiilor se lucrează la formula tehnică, discutăm de aproximativ 800 sau 900 de miliarde de euro”, a spus Nicolae Ciucă.
„Discutăm de două calupuri, pentru noiembrie 2022 - martie 2023 şi noiembrie 2023 - martie 2024. Ele vor fi asigurate în sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, pentru această iarnă iar pentru iarna viitoare, în luna septembrie”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News