Data actualizării:
Data publicării:

UPDATE: Cătălin Predoiu, desemnat premier interimar / Premierul Nicolae Ciucă și-a anunțat demisia din Guvern

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Nicolae Ciucă
Sursa foto: Facebook Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă și-a prezentat demisia.

UPDATE: Cătălin Predoiu a fost desemnat premier interimar. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul.

Vezi și: Ciolacu, primele declaraţii după ce Ciucă şi-a anunţat demisia: Lăsaţi-ne să ne facem treaba! Vreau să mă bat pentru miniştri performanţi

_______________________________________________________________

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că, odată cu terminarea grevei din Educaţie, în urma adoptării de către Guvern a mai multor măsuri privind salarizarea din sistemul de învăţământ, a venit momentul să-şi încheie mandatul de prim-ministru, iar după ce va merge la Palatul Cotroceni pentru formalizarea demersului, vor putea începe procedurile pentru efectuarea rotativei guvernamentale.

"În urmă cu aproximativ două săptămâni, împreună cu ceilalţi lideri de coaliţie am ieşit în declaraţie comună şi ne-am asumat cu toţii că rotativa nu se produce pe 25 mai, aşa cum era asumat, ci ne continuăm responsabilitatea astfel încât să închidem conflictul de muncă din Educaţie. Pe baza dialogului şi a tot ceea ce a putut să însemne o foarte bună coordonare la nivelul coaliţiei, la nivelul Guvernului, cu ministerele de linie şi cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie, am reuşit să convenim asupra unei forme de act normativ, astfel încât doleanţele dascălilor să poată să fie acoperite şi în felul acesta să redăm încrederea şi respectul faţă de profesorii, faţă de educatorii, faţă de învăţătorii din sistemul de învăţământ românesc", a declarat Nicolae Ciucă, luni, la Palatul Victoria.

"A venit momentul în care îmi închei activitatea de prim-ministru"

Potrivit acestuia, actele normative adoptate asumă măsurile negociate iar sindicatelor le-a transmis să înţeleagă faptul că este nevoie de măsuri care să fie sustenabile, să nu fie populiste şi să reprezinte decizia politică responsabilă, atât în interes public, cât şi în interesul tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea în învăţământ.

"Ca atare, considerat fiind că acest conflict a fost încheiat şi aşa cum mi-am asumat şi ne-am asumat la nivelul coaliţiei, astăzi a venit momentul în care îmi închei activitatea de prim-ministru al Guvernului României. În felul acesta, în cadrul discuţiilor pe care le-am avut la nivelul coaliţiei odată ce am să merg să îmi depun mandatul la preşedintele României, la nivelul coaliţiei încep procedurile pentru efectuarea rocadei", a mai declarat Nicolae Ciucă.

"Sunt şi lucruri pe care nu am reuşit să le realizăm"

"Doresc, la final de mandat, să mulţumesc tuturor celor cu care am lucrat în această perioadă. Nu vreau să vorbesc de tot ceea ce am realizat, pentru că avem lucruri pe care le-am înfăptuit şi le-am înfăptuit aşa cum trebuie, sunt şi lucruri pe care nu am reuşit să le realizăm, astea sunt chestiuni pe care le asumăm, dar ceea ce este important este faptul că atunci când am asumat să guvernăm ne-am asumat să rezolvăm o situaţie, o criză politică la finele anului 2021, să avem instrumentele necesare prin care să gestionăm crizele care deja începuseră să apară şi iată-ne astăzi, după un an şi aproape şapte luni, având la dispoziţie o serie întreagă de măsuri şi decizii prin care putem să asumăm fără lipsă de modestie că am asigurat stabilitatea ţării. Consider că este important ca şi de acum înainte toate partidele să poată să îşi asume în continuare decizii şi măsuri, să aibă dialog cu toţi actorii care contribuie la buna desfăşurare a vieţii în România, astfel încât să avem stabilitate politică şi, desigur, creştere, progres economic", a afirmat Ciucă.

La final, a mulţumit celor cu care a colaborat, amintind de sindicate, mediul de afaceri, mediul universitar, intelectuali, organizaţii neguvernamentale, mass-media. 

Citește și:

Trei nume de premieri după plecarea lui Ciucă. Chirieac: Probabil că domnia sa are cele mai mari șanse

Analistul politic Bogdan Chirieac a fost prezent în studioul Antena3 CNN, unde a vorbit despre cine va deveni prim-ministru interimar. 

În noul Guvern, prim-ministru interimar ar putea fi Cătălin Predoiu, Lucian Bode sau Sebastian Burduja. Bogdan Chirieac a spus că cel mai avantajat este Cătălin Predoiu. 

„Toate trei sunt valabile cu mențiunea că domnul Cătălin Predoiu a mai fost prim-ministru interimar, cred că după demisia lui Emil Boc, deci a mai fost o zi prim-ministru interimar. Acesta ar fi în avantaj, e și ministru al Justiției. Probabil că domnia sa are cele mai mari șanse la acest moment.”, a spus Bogdan Chirieac.

Acesta a fost întrebat dacă nu ar fi mai ușor ca Lucian Bode să fie numit prim-ministru interimar.

„Cred ca in momentul acesta domnul Bode are foarte multa treabă cu partidul. Protocolul dintre cele două partide a murit, altfel nu aveam nicio dezbatere. Se schimbau Transporturile, Justiția, Fondurile Europene și Finanțele și mergea mai departe. Dura tranziția asta cinci minute, conform protocolului. Protocolul nu mai e valabil." Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel