Premierul Ciolacu - întâlnire cu reprezentanţii UDMR. Discuții privind măsurile fiscale
Autor: Anca Murgoci | Publicat pe: 19 sep 2023, 12:04
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Premierul Marcel Ciolacu are o întâlnire, marţi, la Palatul Parlamentului, cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi deputaţii şi senatorii acestei formaţiuni. 

Potrivit unor surse politice, prim-ministrul doreşte să explice reprezentanţilor UDMR măsurile fiscale pe care Guvernul urmează să îşi asume răspunderea. Alături de Ciolacu la această întâlnire sunt prezenţi ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, şi vicepremierul Marian Neacşu. După întâlnirea cu UDMR, premierul va merge şi la grupul parlamentar al minorităţilor naţionale. 

Veniturile realizate de persoanele fizice a căror provenienţă nu poate fi dovedită urmează să fie impozitate cu 70% începând cu 1 iulie 2024, conform Proiectului de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.

„Începând cu data de 1 iulie 2024, se propune modificarea cotei de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a căror provenienţă nu poate fi dovedită, prin introducerea unei cote de 70% aceasta având ca scop creşterea conformării voluntare a contribuabililor, cu implicaţii favorabile asupra creşterii încasărilor bugetare. Până la data intrării în vigoare a noilor prevederi, se oferă o fereastră de oportunitate contribuabililor în vederea conformării, respectiv să-şi declare veniturile şi să-şi plătească obligaţiile fiscale aferente acestora, evitând riscul încadrării acestora în categoria de risc fiscal şi a declanşării unor verificări a situaţiei fiscale personale, cu consecinţa impunerii cu noua cotă de impozitare şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente. Efectul disuasiv al amenzilor contravenţionale instituie în timp o disciplină operaţională şi stimulează într-o mare măsură conformarea contribuabililor, motiv pentru care se impune eliminarea posibilităţii de achitare a jumătate din minimumul amenzii precum şi o actualizare a sancţiunilor contravenţionale prevăzute de actele normative care reglementează măsuri fiscale, financiar-contabile şi de disciplină financiară", se spune în expunerea de motive a documentului menţionat.

VEZI ȘI: Oficial. Proiectul noilor măsuri fiscale - ce modificări face Guvernul și cum plănuiește să acopere găurile la buget - https://www.dcnews.ro/oficial-proiectul-noilor-masuri-fiscale-ce-modificari-face-guvernul-si-cum-planuieste-sa-acopere-gaurile-la-buget_930842.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?