Data publicării:

Premierul britanic Starmer se află la Bruxelles pentru primele discuții cu privire la o restabilire a relațiilor cu UE

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Keir Starmer, premierul Marii Britanii, efectuează o vizită la Bruxelles.

Prim-ministrul Keir Starmer s-a întâlnit miercuri cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca parte a demersului său pentru o restabilire a relațiilor cu UE și o primă șansă de a discuta cu Bruxelles-ul probleme precum comerțul, securitatea și mobilitatea tinerilor.

Starmer, al cărui Partid Laburist a câștigat alegerile în iulie, a declarat că Guvernul său nu va încerca să negocieze în totalitate acordul Brexit care a scos Marea Britanie din Uniunea Europeană în 2020.

Cu toate acestea, el dorește să ajusteze relația într-o serie de domenii. Uniunea Europeană împărtășește dorința sa pentru un pact de securitate comun, dar discuțiile privind barierele din calea circulației bunurilor și a persoanelor s-ar putea dovedi mai dificile.

„Cred cu tărie că publicul britanic dorește o revenire la o conducere pragmatică și sensibilă în ceea ce privește relațiile cu cei mai apropiați vecini ai noștri”, a declarat Starmer după sosirea la Bruxelles.

Restabilirea relațiilor

Starmer a vizitat deja Berlinul, Parisul, Roma și Dublinul de la alegeri pentru a pune bazele unei restabiliri a relațiilor. Pe lângă von der Leyen, Starmer va discuta miercuri și cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a descris luni întâlnirea cu von der Leyen drept „începutul unei conversații” cu privire la modul în care ar putea evolua relația dintre Marea Britanie și bloc.

„Alinierea noastră privind afacerile globale oferă o bază bună pentru relațiile noastre bilaterale”, a declarat von der Leyen după ce l-a salutat pe Starmer, subliniind alinierea puternică a UE cu Marea Britanie în ceea ce privește preocupările de securitate europeană și schimbările climatice.

„Ar trebui să explorăm posibilitățile de cooperare sporită, concentrându-ne în același timp asupra punerii în aplicare complete și fidele a acordului de retragere”, a mai precizat președintele Comisiei Europene.

Starmer a exclus orice revenire la piața unică a UE, la uniunea sa vamală sau la acordurile privind libertatea de circulație.

Recunoașterea calificărilor profesionale

El s-a angajat însă să obțină un nou acord veterinar menit să reducă controalele la frontieră și dorește, de asemenea, recunoașterea reciprocă a anumitor calificări profesionale, precum și un acces mai ușor la UE pentru artiștii aflați în turneu.

În timp ce tonul mai cald al lui Starmer a fost salutat de liderii UE, ambele părți au recunoscut că modificările de fond ale relației vor face obiectul unor negocieri dure, chiar dacă principalele principii ale acordului privind Brexitul nu sunt atinse.

De exemplu, Starmer a declarat că nu există planuri pentru un program de mobilitate a tinerilor, respingând o propunere a UE de a permite cetățenilor UE cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani să locuiască în Marea Britanie, iar tinerilor britanici să rămână în UE timp de până la patru ani.

Mobilitatea tinerilor este o cerință cheie a UE, iar acceptarea de către Londra, poate într-o formă atenuată, poate fi o condiție pentru a avansa pe lista de dorințe a Marii Britanii, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel