Boris Johnson: Marea Britanie va colabora cu talibanii dacă va fi necesar
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 20 aug 2021, 22:38
WhatsApp
Boris Johnson
Premierul britanic, Boris Johnson, a declarat vineri că Marea Britanie va colabora cu talibanii, dacă va fi necesar, după ce militanţii au preluat controlul în Afganistan.

De asemenea, Boris Johnson l-a apărat pe ministrul său de externe, care a fost criticat pentru modul în care a gestionat situaţia privind evacuarea cetăţenilor britanici şi a afganilor care au lucrat pentru autorităţile britanice. 

'Ceea ce vreau să-i asigur pe oameni este că eforturile noastre politice şi diplomatice pentru a găsi o soluţie pentru Afganistan vor continua, desigur, în cooperare cu talibanii, dacă va fi necesar', a declarat presei Boris Johnson, citat de Reuters.

Premierul a declarat că situaţia de pe aeroportul din Kabul, unde mii de afgani disperaţi s-au înghesuit încercând să iasă din ţară, se îmbunătăţeşte 'uşor'.

Guvernul britanic a declarat că a asigurat evacuarea a 1.615 persoane începând de sâmbătă, inclusiv 399 de cetăţeni britanici şi persoanele aflate în întreţinerea lor, 320 de membri ai personalului ambasadei şi 402 afgani.

G Ad:

Întrebat dacă mai are încredere în ministrul de externe Dominic Raab, care s-a confruntat cu cereri de demisie din partea opozanţilor pentru răspunsul său la criză, premierul a răspuns: 'Absolut'.

Guvernul său a fost aspru criticat pentru că nu a reuşit să anticipeze preluarea puterii de către talibani şi să evacueze mai mulţi britanici şi afgani din ţară încă de la început, temându-se pentru siguranţa lor.

Ministrul britanic al apărării a gasit vinovatul pentru situația din Afganistan: Donald Trump!

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, i-a atribuit luni fostului preşedinte american Donald Trump responsabilitatea pentru situaţia actuală din Afganistan, întrucât - în opinia sa - acordul de pace elaborat de fosta administraţie de la Washington în 2020 nu a făcut decât 'să le dea un impuls' talibanilor, relatează EFE. 

Ministrul Ben Wallace a făcut această declaraţie pentru BBC în contextul în care guvernul de la Londra încearcă să repatrieze mii de britanici şi afgani care au ajutat la misiunea sa în Afganistan, după ce talibanii au preluat controlul asupra capitalei Kabul duminică.

Ministrul britanic al apărării a afirmat că acordul de pace negociat de Trump anul trecut, înainte de a părăsi Casa Albă, a pus bazele retragerii trupelor americane şi celor ale aliaţilor lor, după mai bine de 20 de ani de misiune în Afganistan.

'Zarurile au fost aruncate atunci când Donald Trump a încheiat târgul', a afirmat Wallace, în opinia căruia actualul preşedinte american Joe Biden 'a moştenit' această situaţie, după finalizarea foii de parcurs pentru ieşirea SUA din Afganistan.

'Biden a moştenit un impuls, impulsul care a fost dat talibanilor, care i-a făcut să creadă că au câştigat războiul', a afirmat ministrul conservator britanic, insistând că prăbuşirea guvernului de la Kabul, aflat acum în mâinile talibanilor, derivă din politica externă a lui Donald Trump.

'Seminţele a ceea ce se întâmplă acum au fost plantate înainte ca Biden să intre în funcţie. Seminţele sunt reprezentate de acordul de pace impus în grabă, care nu a fost conceput în colaborare cu comunitatea internaţională', a adăugat Wallace, citat de EFE.

Donald Trump îi cere lui Joe Biden să demisioneze după victoria talibanilor în Afganistan

Donald Trump a estimat duminică că succesorul său la Casa Albă, Joe Biden, ar trebui să demisioneze ca urmare a victoriei talibanilor în Afganistan, dar şi pentru gestionarea defectuoasă a altor dosare, precum cel al pandemiei, informează AFP. 

'Este timpul ca discreditatul Joe Biden să demisioneze pentru că a permis ceea ce s-a întâmplat în Afganistan, dar şi din cauza creşterii ameţitoare a COVID-ului, a dezastrului de la graniţă, a suprimării independenţei noastre energetice şi a paraliziei economiei noastre', a scris fostul preşedintele republican într-un comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro