România primeşte sprijinul important al Landului german Bavaria pentru integrarea în spaţiul de liberă circulaţie Shengen, anunță Radio România Actualități, după discuțiile între premierul Nicolae Ciucă și premierul landului Bavaria, Markus Söder, aflat în vizită la București.
Prim-ministrul bavarez Markus Söder a spus astăzi la Bucureşti că va interveni pe lângă autorităţile austriece pentru ca această ţară să nu se mai opună aderării României, conform Rador.
Söder a discutat cu premierul Nicolae Ciucă şi despre intensificarea cooperării economice, în contextul în care anul trecut valoarea schimburilor comerciale a ajuns la 7 miliarde de euro. România şi Bavaria îşi propun să dezvolte relaţii în noi domenii, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, cum ar fi cel al inteligenţei artificiale, al digitalizării, industriei alimentare sau agriculturii. Pe agenda discuţiilor s-a aflat totodată situaţia din Ucraina, dar şi subiectul Schengen, a mai spus premierul Nicolae Ciucă.
”Nivelul tehnic pe care noi l-am atins în ceea ce priveşte îndeplinirea standardelor acquis-ului Schengen confirmă şi ne face să fim îndreptăţiţi să insistăm asupra aderării României la Spaţiul Schengen, îndeosebi în contextul actual”, a spus Ciucă.
Premierul Landului Bavaria, Markus Söder, şi-a reafirmat întregul său sprijin pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, spunând că va încerca să-i convingă pe reprezentanţii Austriei asupra acestei probleme, întrucât toţi membrii Uniunii Europene sunt egali.
”Este foarte important ca noi, în Europa, să înţelegem că, cu precădere aici, având în vedere situaţia cu Ucraina şi cu Rusia, provocările sunt la un cu totul alt nivel, a spus Markus Söder. Şi nu trebuie să ne simţim profesori, ci trebuie să ne sprijinim reciproc şi să ne apreciem, am văzut eforturile şi progresele care s-au făcut, şi pentru Europa ar fi bine. Nu suntem membri de clasa I şi clasa a II-a. Suntem toţi împreună şi trebuie să ne sprijinim şi vom avea succes doar dacă ne sprijinim şi nu altfel”.
Premierul Austriei, Karl Nehammer, a blocat prin veto aderarea României la Spațiul Schengen, în decembrie 2022, încercând să câștige voturi în landul Austria Inferioară, la alegerile de la începutul lunii februarie. Nehammer a susținut că imigranții ajung în Austria trecând prin țara noastră, în ciuda evidențelor prezentate de Frontex și Comisisa Europeană.
Gestul ostil la adresa României nu i-a folosit premierului Nehammer, al cărui partid nu și-a atins țintele electorale și a pierdut majoritatea în Parlamentul austriac.
Eurodeputatul Eugen Tomac a atacat decizia Consiliului European la Curtea Europeană de Justiție, considerând gestul Austriei „un abuz de putere”. România îndeplinește din 2010 condițiile de aderare, iar în același Consiliu JAI în care a blocat România Austria a votat aderarea Croației, care așteaptă doar de un an intrarea în spațiul Schengen, deși majoritatea migranților de care se plânge Nehammer ajung la Viena pe ruta balcanică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci