Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Premierul Barnier a prezentat un plan care vizează problemele financiare ale Franței

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Premierul francez Michel Barnier vine cu un plan pentru Franța.

În primul său discurs politic important de la preluarea mandatului, prim-ministrul francez Michel Barnier a prezentat marți planul său foarte așteptat de a rezolva problemele financiare ale țării și de a liniști diferitele facțiuni ale legislativului său fracturat.

Deși Barnier a precizat că reducerea deficitului „colosal” al Franței este cel mai presant punct de pe agenda sa, el a folosit discursul de o oră și jumătate pentru a oferi un amestec de măsuri menite să mulțumească pe toată lumea și să nu supere prea mulți aliați.

Rezultatul a fost o primă imagine a ceea ce va fi probabil stilul de conducere al lui Barnier.

Prim-ministrul a evitat marile exerciții retorice caracteristice declarațiilor publice ale președintelui francez Emmanuel Macron, prezentându-se în schimb ca un om al „șuruburilor și piulițelor”, a cărui principală preocupare este viitorul țării care se află „pe marginea prăpastiei” din cauza datoriilor în creștere vertiginoasă.

Deficitul Franței ar putea depăși 6% din produsul intern brut în acest an, iar Barnier a declarat în discursul său că ar putea dura până în 2029 pentru a coborî sub nivelul de 3% cerut de normele Uniunii Europene - la doi ani după termenul limită impus de Bruxelles.

„(n.r. Francezii) vor să privim adevărul în față și vor un prim-ministru care va spune adevărul. Voi spune adevărul despre starea finanțelor statului nostru”, a spus el.

Impozite pentru bogați

Barnier nu a oferit propuneri îndrăznețe sau momente dramatice, dar soluția sa de reducere a deficitului i-ar putea aduce o oarecare bunăvoință din partea de centru stânga. Marele conservator a promis să crească impozitele pe cele mai mari și mai profitabile corporații din Franța și să solicite o „contribuție specială” din partea celor mai bogați contribuabili ai țării, pe lângă reducerea cheltuielilor. El a anunțat, de asemenea, o creștere cu 2% a salariului minim în Franța.

Barnier a abordat, de asemenea, subiecte fierbinți cu soluții susceptibile de a fi pe placul conservatorilor și al extremei drepte. El a promis să angajeze mai multe forțe de ordine, să construiască mai multe închisori și să combată migrația ilegală.

Rămâne de văzut dacă toate acestea vor fi suficiente pentru a menține Guvernul său pe linia de plutire.

Macron l-a numit premier pe Barnier în septembrie în încercarea de a aduce stabilitate în Franța după alegerile anticipate din această vară, însă numirea sa a fost primită cu furie de alianța de stânga care a câștigat cele mai multe locuri la alegerile menționate.

Parlamentarii de stânga au promis că vor înainta o moțiune de cenzură pentru a-l da jos pe Barnier și Guvernul său, care ar putea fi depusă chiar săptămâna viitoare.

Nimeni nu a părut pe deplin mulțumit de primul discurs al lui Barnier în fața parlamentarilor.

Reacții la discursul premierului

Chiar și printre susținătorii Guvernului, reacțiile la discursul lui Barnier au fost uneori discrete. Parlamentarii din partidul său conservator, Republicanii, au fost singurii care l-au ovaționat în picioare după discurs. Centriștii care îl susțin nominal pe Barnier nu au făcut-o.

În răspunsul său oficial, liderul extremei drepte Marine Le Pen a catalogat foaia de parcurs a lui Barnier drept o colecție de „jumătăți de măsură” care nu vor rezolva problemele Franței.

Supraviețuirea Guvernului Barnier depinde de faptul că deputații din partidul Adunarea Națională al lui Le Pen se abțin să voteze moțiunea de cenzură a stângii, deși Le Pen a sugerat deja că nu va încerca să răstoarne Guvernul imediat.

Totuși, viitorul lui Barnier rămâne în cel mai bun caz fragil. Barnier a recunoscut marți că sabia lui Damocles atârnă deasupra capului său, dar a spus că „adevărata sabie a lui Damocles” este muntele de datorii care atârnă deasupra cetățenilor francezi.

Le Pen, între timp, a părut să își recunoască rolul de lider și și-a stabilit liniile roșii. Printre acestea se numără adoptarea de măsuri privind puterea de cumpărare pentru cei mai săraci din Franța și o nouă legislație privind imigrația anul viitor, conform POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel