Data publicării:
Torționarul Vișinescu, trimis în judecată. Premieră în România
Fostul comandant al închisorii comuniste din Rîmnicu Sărat, Alexandru Vișinescu, a fost trimis în judecată, marți, de Parchetul de lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru crime împotriva umanității, potrivit surselor DC News . Vișinescu urmează să ajungă în fața instanței, iar primul termen este pe 14 iulie, la Curtea de Apel București.
UPDATE: Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a confirmat, într-un comunicat de presă, informațiile DC News, anunțând că că Alexandru Vişinescu a fost trimis în judecată pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul având ca obiect sesizarea formulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
Regimul impus în Penitenciarul Râmnicu Sărat de Alexandru Vişinescu nu asigura condiţiile minime de supravieţuire a deţinuţilor, majoritatea foşti conducători în guvernele burghezo-moşiereşti şi în conducerile PNŢ şi PNL, aceştia decedând "în urma unui proces lent, dar eficace", se arată în sesizarea instanței.
"Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate", mai spun procurorii.
___________
Alexandru Vișinescu face parte din lotul celor 35 de torționari deconspirați în urma unei campanii a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, demarată în timpul conducerii istoricului Andrei Muraru.
Locotenentul colonel în rezervă Alexandru Vișinescu a fost timp de șapte ani comandant al închisorii comuniste din Rîmnicu Sărat, supranumită și "Închisoarea Tăcerii". Vișinescu a condus penitenciarul din 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, în 1963. În urma torturii, la Rîmnicu Sărat a murit, între alții, și țărănistul Ion Mihalache.
În timpul mandatului lui Alexandru Vișinescu la penitenciarul Rîmnicu Sărat, 138 de deținuți au intrat pe porțile "Închisorii Tăcerii", unde prizonierii, dacă nu se puteau ridica, erau bătuți în pat de gardieni, după cum relatează cei care au scăpat cu viață. Dintre cei 138, doar șapte mai trăiesc, iar doi dintre ei au contribuit cu mărturii la dosarul Vișinescu: Valentin Cristea, care locuiește în Câmpina și are 83 de ani și Constantin Copoiu, din Buzău, ajuns acum la 74 de ani.
La data 3 septembrie anul trecut, Vișinescu a fost audiat la Parchetul General și pus sub învinuire sub acuzația de genocid. Locotenent-colonelului (r) i s-a făcut rău în timpul audierilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News