Premieră pentru China. A reușit să pună cu succes pe suprafaţa planetei Marte un robot
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
China a reușit să pună un mic robot pe suprafața lui Marte.

China a reuşit sâmbătă să pună cu succes pe suprafaţa planetei Marte micul său robot teleghidat Zhurong, ceea ce constituie o premieră pentru ţara asiatică, a indicat televiziune publică CCTV, transmite Agerpres, citând AFP.

Asolizarea pe Planeta Roşie este deosebit de complicată şi numeroase misiuni europene, sovietice şi americane s-au soldat în trecut cu eşecuri.

China vrea să cucerească spațiul



China a mai încercat să trimită o sondă pe Marte în 2011 în cursul unei misiuni comune cu Rusia. Însă încercarea a capotat şi Beijingul a decis apoi să continue aventura singur.

Chinezii au lansat astfel la sfârşitul lui iulie 2020 de pe Pământ misiunea lor nelocuită Tianwen-1, numită după sonda trimisă în spaţiu. Acesta este alcătuit din trei elemente: un orbitator (care se învârte în jurul planetei), un asolizor (care a aterizat pe Marte) şi la bord un robot teleghidat, Zhurong.

Numele Zhurong a fost ales după un sondaj online şi se referă la zeul focului în mitologia chineză. Un simbolism justificat de numele în chineză al lui Marte: "huoxing", literalmente "planeta de foc". 

VEZI ȘI: Yutu 2, rover-ul chinezesc trimis pe partea întunecată a Lunii, funcţionează din nou

Roverul Perseverance al NASA

Pe Marte se află şi rover-ul Perseverance, al NASA. Acesta a folosit unul dintre cele două microfoane pentru a asculta elicopterul Ingenuity, care a zburat pentru a patra oară pe 30 aprilie 2021. Un nou videoclip combină filmările elicopterului alimentat cu energie solară cu sunetul de la un microfon aparținând instrumentului laser SuperCam al roverului.

Inițial, inginerii de la NASA nu ştiau dacă sunetul poate fi înregistrat, pentru că roverul Perseverance, care a ajuns pe Marte și care este baza mini-elicopterului, se afla la 80 de metri de locul decolării. 

VEZI ȘI: Cum se aude pe Marte zgomotul făcut de elicele elicopterului Ingenuity: O surpriză foarte bună / VIDEO

Starship SN15 al SpaceX

Recent și SpaceX a lansat un prototip de rachetă Starship de înaltă altitudine și a reușit în premieră să îl aducă cu succes la sol,  depășind o problemă cheie a programului de construire a unei rachete pentru Marte complet reutilizabilă.

Precedentele teste suborbitale ale prototipului navei se încheiaseră cu eșec. Au explodat la aterizare din cauza problemelor tehnice ale motoarelor. Nava spațială americană Starship este dezvoltată pentru zboruri cu echipaj către Lună și Marte.

VEZI ȘI: SpaceX a aterizat în siguranță prototipul rachetei care va duce omenirea pe Marte

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel