PREMIERĂ NAȚIONALĂ! Alex Benche și Răzvan Nedu, lecție de AMBIȚIE pentru toți românii
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Alex Benche și Răzvan Nedu, doi sportivi cu deficiențe de vedere, legitimați la Clubul Climb Again, se pregătesc intens pentru o expediție pe Mont Blanc - 4.810 m.

După premiera națională înregistrată la finalul anului trecut, când alpinistul nevăzător Alex Benchea a urcat, alături de ghidul internațional Cosmin Andron, pe Kilimanjaro - 5,895 m, anul acesta înregistrăm o nouă premieră, Răzvan Nedu, categoria B2 (sportivi cu vedere între 1 și 5%) și Alex Benchea, categoria B1 (sportivi complet nevăzători) se antrenează să urce pe vârful Alpilor. Duminică, 5 iunie, cei doi sportivi, alături de o echipă de profesioniști au urcat pe acoperișul României, Vârful Moldoveanu (2544 m). Alex și Răzvan văd împreună 1%, fac parte din Lotul Național de Paraclimbing și reprezintă România la competiții naționale și internaționale. 

Echipa care a urcat duminică, 5 iunie, pe Vârful Moldoveanu, a fost compusă din sportivii Alex și Răzvan, antrenorul Lotului Național de Paraclimbing și fost campion balcanic la escaladă, Claudiu Miu, alpinistul Teofil Vlad, Cosmin Candoi, campion mondial la categoria B3 ( (sportivi cu vedere între 5 și 15%))alți sportivi și coordonatori la Lotului Național de Paraclimbing. 

”Visul meu merge mai departe. Reușita cu Kilimanjaro a fost doar dovada că orice vis devine posibil atunci când ești hotărât și ai oamenii potriviți lângă tine. Pentru această nouă expediție, pe Mont Blanc, îl vreau și pe Răzvan lângă mine pentru că suntem amândoi sportivi cu deficiențe de vedere. Eu sunt complet nevăzător, iar Răzvan vede 1%. În aceste condiții comunitatea copiilor cu deficiențe de vedere are modele în noi, tinerii se pot inspira din reușitele noastre pentru a îmbrățișa o viață independentă”, spune Alex Benchea, Alpinistul cu Ochii Albi.

Cine este Ale Benchea

Ale Benchea este din Adjudeni, județul Neamț, unde natura și-a făcut loc în sufletul lui. “Am un frate geamăn, care vede, trei frați și o soră. În copilărie nu stăteam mult în casă. Trăiam la țară, aproape de Siret – astfel că ieșeam adesea în natură, explorăm împrejurimile”, povestește Alex. A venit apoi adolescența și Alex a urmat liceul special de la Târgu Frumos. Acum, Alex este student la Facultatea de Geografie, Universitatea “Babeș-Bolyai” și este pasionat de călătorii – a vizitat mai multe țări, iar în unele a călătorit singur cu avionul. Îi place să facă sport, să asculte cărți audio și are o mulțime de prieteni cu care iese cu plăcere în oraș. 

”Expediția pentru care ne pregătim este o curiozitate și provocare pentru mine, dar sunt obișnuit cu provocările. Știu că fiecare priză, fiecare top, fiecare ascensiune sau expediție pe mine mă face mai puternic, iar pentru ceilalți devin un model. Stau de vorbă cu zeci de copii și tineri cu deficiențe de vedere, iar poveștile mele îi inspiră pe cei din jur”, afirma Răzvan Nedu, căpitanul Lotului Național de Paraclimbing.

Răzvan Nedu este căpitanul Lotului Național de Paraclimbing și legitimat la Clubul Climb Again din 2016. Vede 1% şi prin toate acțiunile sale ne arată tuturor că se poate. Se poate să visezi și să ai încredere în visele tale, se poate să întâlnești oameni care te ajută necondiționat, se poate să îți găsești drumul în viață pentru că îți urmezi o pasiune. ”La escaladă am descoperit o nouă lume, o lume care nu se bazează pe aparenţe, contează doar ce spun și fac”. Se cațără de 3 ani și jumătate ani și este medaliat la competiții naționale și internaționale. Astăzi, Răzvan știe că depinde și de el ca statistica să se schimbe. 9 din 10 copii cu deficiențe de vedere nu ies singuri din casă. Folosirea bastonului alb și cursurile de mobilitate sunt rare, de aceea Răzvan și-a propus să îi scoată din rutină. Le pune în mână bastonul alb și îi scoate pe puștii mai mari sau mai mici afară, în lumea reală.

Alpinistul Teofil Vlad, unul dintre prietenii Climb Again, a făcut parte din echipa de Moldoveanu și l-a ghidat pe Alex

”Acum un an urcam mesajul Climb Again sus, pe Everest. În week-end am avut surpriza să fac parte din echipa de antrenament pentru expediția Mont Blanc, să fiu ochi pentru Alex. Sunt un om obișnuit cu muntele, dar detaliile pe care a trebuit să i le dau lui Alex m-au făcut să văd altfel ascensiunea până la Vârful Moldoveanu. Mă bucur să fac parte dintr-o echipă care inspiră pe oricine și sper ca în viitor să duc mesajul reușitei pe înălțimile planetei, chiar împreună cu sportivii Climb Again.”, spune alpinistul Teofil Vlad.

Expediția pe Mont Blanc este programată pentru luna iulie a acestui an, iar această ascensiune face parte din visul lui Alex Benchea de a cuceri 3 vârfuri: Kilimanjaro, Mont Blanc și Elbrus.

Despre Climb Again

Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă. Încă din 2014, Climb Again încurajează și susține copiii și tinerii cu dizabilitati, dornici să evolueze prin sport. De șase ani schimbă fundamental viața copiilor și tinerilor cu nevoi speciale și îi ajută să se integreze în societate. Climb Again a ajuns la peste 1.750 de beneficiari direcți și peste 5,000 beneficiari indirecți, iar în 2018 a deschis primul centru de terapie prin escaladă din Europa

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel