Premieră mondială: Un copil spaniol, beneficiarul unui transplant de intestin de la un donator decedat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Vidal Balielo Jr.: Pexels
Fotografie de la Vidal Balielo Jr.: Pexels
Un spital din capitala Spaniei, Madrid, a efectuat primul transplant de intestin din lume de la un donator a cărui inimă a încetat să mai bată, a anunţat marţi ministrul Sănătăţii din Madrid, potrivit Agenţiei Anadolu.

Beneficiarul transplantului a fost un copil de numai 13 luni pe nume Emma. Fetița fusese diagnosticată cu insuficiență intestinală când avea doar o lună.

Dar starea ei de sănătate a coincis cu un proiect de cercetare de trei ani de la spitalul La Paz, în care cercetătorii investigau dacă ar fi posibil să transplanteze intestine de la donatori în asistolă. Asistolia este un alt termen pentru moartea cardiacă și înseamnă că sistemul electric al inimii cuiva a eșuat complet.

După ce au studiat ideea, au decis că Emma este o candidată bună iar în momentul în care au găsit un donator, medicii au efectuat operația fără precedent.

A fost un succes, iar Emma a fost externată din spital

Francisco Hernández Oliveros, șeful de chirurgie pediatrică la spitalul La Paz, a declarat că cercetătorii au analizat utilizarea intestinelor de la donatori aflați în asistolă, deoarece există ”foarte puțini donatori pediatrici în Spania”.

"Este important să subliniem ce reprezintă acest transplant acum și ce va reprezenta în Spania și în restul lumii. Vorbim despre o piatră de hotar globală și o intervenție absolut de pionierat", a declarat Beatriz Dominguez Gil, șeful Organizației Naționale de Transplant din Spania, potrivit Azertag.

”Acest lucru este foarte promițător pentru alți copii care ar putea fi în aceeași situație cu Emma”, a mai adăugat șeful Organizației Naționale de Transplant din Spania.

Spania este deja lider global în donarea de organe, cu o rată a donării de peste dublu față de media europeană. În 2021, în Spania au fost efectuate aproape 5.000 de transplanturi, potrivit Ministerului Spaniol al Sănătății, în creștere cu 8% față de 2020.

Unul dintre motivele pentru poziția de lider a Spaniei este că indivizii donează automat organe, cu excepția cazului în care au renunțat la sistem. Organizația Națională de Transplant a jucat, de asemenea, un rol cheie în coordonarea transplanturilor.

Progresele cu donațiile în asistolie au reprezentat un alt mod critic pentru ca numărul de transplanturi să continue să crească. Între 2020 și 2021, aceste donații au crescut cu 32% în Spania.

Citește și:

Transplantul de organe și țesuturi în România. Dr. Gabriel Onișcu, la Academia de Sănătate

Gabriel Onișcu, director medical la Centrul de Transplant din Edinburgh și președinte ales al Societății Europene de Transplant de Organe, ne va vorbi despre transplantul de organe și de țesuturi în România.

"Această ediție Academia de Sănătate va fi dedicată transplantului de organe și țesuturi în România. Avem un invitat special, pe prof.  Gabriel Onișcu, președinte ales al Societății Europene de Transplant de organe și șeful programului de transplant de la Universitatea din Edinburgh din Marea Britanie.

Această emisiune este inspirată de recentul congres al Romtransplant, care a avut loc la Iași. Romtransplant este o asociație fondată în 1997, a ținut primul congres în anul 1998 și aceasta este al 13-lea congres, un număr cu noroc pentru Asociația Română de Transplant. Fiecare din progrese a marcat progrele care s-au făcut în transplantul românesc de-a lungul timpului.

Aș putea spune că Romtransplant, împreună cu Agenția Națională de Transplant a Ministerului Sănătății sunt cele două asociații importante care au făurit transplantul românesc modern.

În același timp, congresul a fost o reușită, a dorit să marceze progresele care s-au făcut în ultimul timp, tendințe moderne în activitatea de transplant.

În plus, am vrea să ne spuneți în ce context a fost semnat protocolul între Asociația Română de Transplant și Asociația Europeană de Transplant și cum se vede transplantul românesc în acest moment, din afară, de către cineva care nu e chiar din afară.

Domnul Gabriel Onișcu este din Iași, născut și format la Iași, în etapa inițială a formării lui ca medic și chirurg, așa încât are o perspectivă și de la nivel European și de la nivel național.

Cunoaște la fel de bine și instoria transplantului românesc de-a lungul celor 25 de ani și atunci, cum se vede momentul de față, ce s-a întâmplat în acești 25 de ani și pe unde se situează România în momentul de față", spune prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel