Data publicării:
Premieră mondială. Primul transplant de celule iPS în măduva spinală a unui pacient din Japonia
O universitate japoneză a anunţat vineri că a reuşit să transplanteze celule stem umane la un pacient în vederea tratării unei leziuni subacute a măduvei spinării, marcând astfel o premieră mondială pentru această tehnică regenerativă aplicată în cazul unei patologii paralizante, informează AFP.
Medicii niponi au folosit celule neuronale şi progenitoare derivate din celule stem pluripotente induse (iPS).
Ce sunt celulele iPS
Celulele iPS sunt obţinute pe baza celulelor adulte şi sunt reprogramate pe cale genetică pentru a se multiplica în orice tip de cultură celulară, în funcţie de zona corporală în care urmează să fie ulterior transplantate. Această tehnologie i-a adus cercetătorului japonez Shinya Yamanaka premiul Nobel pentru medicină în anul 2012.
În decembrie 2021, cercetătorii de la Universitatea Keio din Tokyo au transplantat 2 milioane de celule de acest tip la un prim pacient
Luna trecută, la Tokyo, cercetătorii de la Universitatea Keio au transplantat 2 milioane de celule de acest tip la un prim pacient: este vorba despre o cantitate pentru care siguranţa a fost deja verificată în studii pre-clinice realizate pe animale de talie mică.
Acesta este motivul pentru care, 'deşi este posibil ca o eficacitate terapeutică să fie observată, obiectivul primar al acestui studiu clinic este, înainte de orice, cel de a confirma siguranţa' acestei metode de tratament, au explicat reprezentanţii universităţii japoneze într-un comunicat.
Obiectivul secundar este de a verifica dacă metoda induce pe termen lung progrese la nivelul funcţiilor neurologice şi în ceea ce priveşte calitatea vieţii pacienţilor.
Experţii dintr-un grup independent vor evalua în perioada următoare datele obţinute de la primul pacient beneficiar al acestui transplant pentru a verifica dacă studiul clinic, care va include patru pacienţi în total, va putea să fie reluat în luna aprilie, precizează acelaşi comunicat.
Alte studii clinice utilizând acelaşi tip de celule iPS au fost deja lansate pentru diverse patologii, precum maladia Parkinson şi degenerescenţa maculară asociată vârstei
Universitatea Keio a primit permisiunea din partea autorităţilor japoneze în 2019 să realizeze acest studiu inovator, însă etapa de recrutare a voluntarilor a fost întârziată în anul următor din cauza pandemiei de COVID-19.
Informaţiile despre primul pacient sunt confidenţiale, însă echipa medicală niponă se concentrează de acum supra unor persoane ale căror leziuni suferite la nivelul măduvei osoase sunt foarte recente, datând cu 14-28 de zile înainte de o astfel de intervenţie chirurgicală. Alte studii clinice utilizând acelaşi tip de celule iPS au fost deja lansate pentru diverse patologii, precum maladia Parkinson şi degenerescenţa maculară asociată vârstei (DMLA), o boală oculară.
Citește și: Un bărbat de 57 de ani a primit o inimă de porc modificat genetic
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News