Urmărește emisiunea live
Premieră mondială! A fost descoperit un organism care poate mânca exclusiv viruși
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Cercetătorii de la Universitatea Nebraska-Lincoln din SUA au descoperit primul organism care poate mânca exclusiv viruși.

Virușii sunt adesea consumați întâmplător de o gamă largă de organisme și pot chiar condimenta dietele anumitor microorganisme marine. 

Cu toate acestea, microbul Halteria este un gen comun de microorganisme despre care se știe că se deplasează în timp ce cilii săi asemănători părului îl propulsează prin apă. În laborator, după ce a consumat clorovirusuri adăugate în mediul său, virusul a alimentat creșterea Halteria și a crescut dimensiunea populației sale.

Efectele secundare ale consumului pe scară largă de clorovirusuri ar putea avea un impact profund asupra ciclului carbonului. Cunoscuți că infectează algele verzi microscopice, clorovirusurile își fac gazdele să se descompună, eliberând carbon și alți nutrienți în mediu, un proces pe care consumul de viruși în cantități serioase ar putea limita.

Cercetarea a durat trei ani și s-a bazat pe ideea că numărul mare de viruși și microorganisme care pot fi găsite în apă poate duce la consumarea primelor de către cele din urmă, deși nu au existat multe studii anterioare la are să apeleze cercetătorii.

Organismul se poate hrăni doar cu viruși

Echipa a colectat mostre de apă din iazuri și le-a adăugat clorovirusuri, căutând să vadă dacă vreo specie a tratat virușii mai degrabă ca hrană decât ca o amenințare. Asta i-a condus la Halteria și Paramecium, ambele prosperând în apă.

În timp ce Paramecium a avut doar tentative ușoare de a consuma virușii, Halteria i-a mâncat folosind clorovirusul ca sursă de nutrienți. Populația ciliatelor a crescut de aproximativ 15 ori mai mare în două zile, în timp ce populația virusului a scăzut de o sută de ori.

O analiză ulterioară a arătat că dezvoltarea Halteria în comparație cu declinul clorovirusului s-a potrivit cu rapoartele observate în alte relații microscopice de prădători vs pradă în mediile acvatice, oferind echipei mai multe dovezi despre ceea ce se întâmplă.

Acum, cercetătorii vor să analizeze modul în care virovorele (n.r. organism care obține energie din consumul de viruși) ar putea afecta rețeaua trofică și evoluția speciilor și rezistența populațiilor, conform Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel