Data publicării:

Premieră medicală pentru femeile cu endometrioză. Doctor român face marele anunț

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Tratamente - foto simbol
Tratamente - foto simbol

În premieră naţională, la Timişoara, a fost inaugurat Centrul de chirurgie specializat în tratarea endometriozei, o boală cumplită de care suferă foarte multe românce.

Dr. Voicu Simedrea, iniţiatorul proiectului, a vorbit despre acest centru.

"Iniţial s-a constituit strict ca un centru de chirurgie a endometriozei, dar curând am înţeles că pacienta de endometrioză este o pacienta specială, ale cărei nevoi sunt complexe şi care va fi nevoită să lupte cu boală pe parcursul a întregii ei vieţi active hormonal (de la 15 la 50 de ani). De aceea am îmbrăţişat o abordare holistică a bolii, beneficiind de colaborarea unor medici dedicaţi din specialităţi multiple. Alături de medici, mai mulţi oameni minunaţi, instructori de wellness în endo, nutriţionişti, psihologi, fizioterapeuţi s-au alăturat proiectului. Echipa este multidisciplinară, transfrontalieră. Beneficiem de colaborarea unor personalităţi de renume european în domeniu. Sperăm că acestă iniţiativa să marcheze începutul unei noi ere în managementul endometriozei, să devenim un exemplu pe care şi alţi colegi din ţară îl vor urmă spre beneficiul pacientelor din România, neglijate de prea mult timp", a explicat dr. Simedrea, citat de Ziua Vest.

Ce este endometrioza

Endometrioza este o afecțiune ginecologică, destul de frecventă, întâlnită la aproximativ 10-20% dintre femeile de vârstă reproductivă.

[citeste si]

Endometrioza este considerată un fel de "cenuşăreasă" a bolilor ginecologice, deoarece nici la ora actuală medicina nu a reușit să ofere o explicaţie completă şi logică în ce priveşte cauzele maladiei.

Endometrioza constă în dezvoltarea endometrului, a mucoasei care tapetează pereţii interni ai uterului, în cu totul altă parte decât la locul potrivit. De exemplu, la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinara, intestin; uneori poate ajunge până la plămâni, măduva spinării, şi chiar la creier.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel