Premieră la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). Cine este noul director
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Qu Dongyu este primul chinez ales în funcţia de director general al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), o înfrângere pentru Uniunea Europeană, transmit DPA şi Xinhua. Qu Dongyu, în vârstă de 56 de ani, este adjunctul ministrului Agriculturii din China şi va prelua la 1 august funcţia de la brazilianul José Graziano da Silva, care a condus FAO în perioada 2011-2019. 

Specialist în genetică, Qu a obţinut 108 voturi pentru şefia FAO. El a concurat cu georgianul Davit Kirvalidze (care a obţinut 12 voturi) şi franţuzoaica Catherine Geslain-Lanéelle (care a obţinut 71 de voturi), fiind prima femeie care a candidat la acest post prestigios. Catherine Geslain-Laneelle, susţinută de statele Uniunii Europene, a fost principalul contracandidat al chinezului Qu Dongyu.

Înfiinţată în 1945, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) are drept misiune lupta împotriva foametei la nivel mondial şi dezvoltarea agriculturii. FAO numără 194 de state membre, iar bugetul său se ridică la 2,6 miliarde dolari (2,3 miliarde euro). Cei mai mari contributori sunt SUA, Japonia, China şi Germania. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru DPA că obţinerea de către China a conducerii Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură reprezintă un nou asalt al statului asiatic în vederea sporirii influenţei sale pe plan extern.

'Alegerea a mers dincolo de conducerea FAO. Este o decizie care stabileşte actualele tendinţe', susţine sursa care a participat la şedinţa în care a fost ales Qu Dongyu. Influenţa Chinei este în creştere în special în ţările din Africa, unde investeşte semnificativ. 'Ştim că statul chinez acţionează într-un mod relativ neconvenţional pentru a obţine aprobarea', a afirmat la Roma ministrul german al Agriculturii, Julia Kloeckner. De la înfiinţare, FAO a avut opt directori generali: britanicul Sir John Boyd Orr (1945-1948), americanul Norris E. Dodd (1948-1954), americanul Philip Vincent Cardon (1954-1956), indianul Binay Ranjan Sen (1956-1967), olandezul Addeke Hendrik Boerma (1968-1975), libanezul Edouard Saouma (1976-1993), senegalezul Jacques Diouf (1994-2011) şi brazilianul José Graziano da Silva (2011-2019).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel