Premieră în Slovenia! O femeie ar putea ajunge președinte
O femeie ar putea ajunge la cârma țării în Slovenia.
În Slovenia se desfăşoară duminică turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, în care se confruntă fosta prezentatoare de televiziune Natasa Pirc Musar şi politicianul de dreapta Andze Logar, informeată Reuters și Agerpres.
Deşi Logar s-a clasat mai bine în primul tur, pe 23 octombrie, sondajele de opinie o indică drept favorită pe Pirc Musar, candidată independentă care a obţinut sprijinul coaliţiei guvernamentale pentru turul al doilea.
Secţiile de votare se închid la ora locală 19 (18.00 GMT), iar primele rezultate vor apărea după aproximativ două ore.
Un sondaj efectuat de agenţia Ninamedia şi publicat vineri de ziarul Dnevnik o creditează pe Pirc Musar cu 51,2% din intenţiile de vot, faţă de numai 48,8% pentru Logar.
Fosta prezentatoare TV este o susținătoare a drepturilor omului
Fosta prezentatoare TV în vârstă de 54 de ani este acum avocată şi susţinătoare a drepturilor omului, a statului de drept şi a asistenţei sociale. Adversarul ei are 46 de ani şi este membru al Partidului Democratic Sloven (SDS), de dreapta, al fostului premier Janez Jansa. SDS a pierdut la alegerile parlamentare din aprilie, fiind înlocuit la putere de Mişcarea pentru Libertate, ecologistă, a actualului prim-ministru Robert Golob.
Rolul de şef al statului în Slovenia este în bună măsură simbolic. Preşedintele este însă comandantul suprem al armatei şi numeşte mai mulţi oficiali cu funcţii importante, inclusiv guvernatorul băncii centrale; majoritatea numirilor trebuie confirmate de parlament.
Actualul preşedinte al acestei ţări membre a NATO şi a Uniunii Europene este fostul model Borut Pahor, care îşi încheie al doilea mandat de cinci ani; el este numit adesea "preşedintele Instagram", deoarece este un utilizator frecvent al acestei reţele sociale.
Klaus Iohannis, la masa rotundă pe tema Schimbările climatice: Comunități vulnerabile trebuie ajutate să se adapteze
Președintele României, Klaus Iohannis, a participat, marți, 8 noiembrie 2022, la masa rotundă pe tema „Schimbările climatice și sustenabilitatea comunităților vulnerabile”, în marja Conferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27) de la Sharm El-Sheikh.
Evenimentul a constituit un prilej pentru șefi de stat și de guvern, înalți reprezentanți ai structurilor ONU și ai altor organizații interguvernamentale să discute aspecte legate de adaptarea la schimbările climatice, răspunsul la dezastre naturale și alerta timpurie cu privire la situațiile de risc.
Unul dintre obiectivele principale ale COP27 vizează adaptarea la schimbările climatice, urmărindu-se atingerea progreselor extrem de necesare pentru a spori reziliența internațională la schimbările climatice și pentru a ajuta comunitățile cele mai vulnerabile să se adapteze.
În cadrul dezbaterii, Președintele Klaus Iohannis a punctat faptul că aceste comunități vulnerabile sunt adesea cele mai afectate de schimbările climatice și a evidențiat că acest aspect nu ar trebui neglijat în procesul de adaptare la schimbările climatice și în eforturile de a proteja cetățenii de consecințele acestora. Citește mai multe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News