Premieră în România. Primăria Constanța, amendată cu 50.000 de lei pentru lipsa spațiilor verzi
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Premieră în România. Primăria Constanța, amendată cu 50.000 de lei pentru lipsa spațiilor verzi / Foto: Pixabay
Premieră în România. Primăria Constanța, amendată cu 50.000 de lei pentru lipsa spațiilor verzi / Foto: Pixabay
Garda de Mediu a amendat Primăria Constanța, cu 50.000 de lei, pentru că oraşul are prea puţin spaţiu verde.

Premieră în România. Garda de Mediu a amendat Primăria Constanța, cu 50.000 de lei, pentru că oraşul are prea puţin spaţiu verde, transmite PRO TV.

Legea spune că administraţiile locale ar trebui să asigure minimum 26 de metri pătraţi de spaţiu verde, pe cap de locuitor, însă multe oraşe, sunt  foarte departe de acest obiectiv. Poluarea cauzată de numărul mare de mașini se face din ce în ce mai simțită în Constanța. Primăria a fost amendată pentru că nu a reuşit să amenajeze suficiente oaze de verdeaţă.

„Suprafaţa rezultată din registrul spaţiilor verzi fiind de 17,7 mp. Amenda aplicată a fost în valoare de 50.000 de lei.”, a explicat Ileana Andrei, comisar șef Garda de Mediu Constanța.

Ce spun reprezentanții Primăriei Constanța

Reprezentanții primăriei spun că amenda este una justificată, dar că problema spațiilor verzi este mult mai veche.

„Este o amendă justificată, dar nu trebuie să uităm cum am ajuns aici. În anii trecuţi, în mandatele trecute, au fost retrocedate 80 de hectare. Erau terenuri pe malul lacului unde ştim cu toţii că era un parc, sau terenuri în nordul staţiunii unde era numai spaţiu verde.”, a spus Alin Vintilă, purtător de cuvânt Primăria Constanța.

Și alte orașe se confruntă cu aceeași problemă

Constanța nu este singurul oraş în această situaţie. Nici Bucureştiul, Iaşiul ori Bacăul - spun cei de la Agenţia Naţională de Protecţia Mediului, nu respectă suprafețele cerute de lege. Cel mai rău stă Ploieştiul, unde fiecărui locuitor îi revin doar 9 metri pătraţi de verdeaţă.

Primarii dau din umeri și spun că în lipsa terenurilor nu au cum să mai amenajeze noi parcuri. Totuși, marile oraşe ale Europei, preocupate de mediu și mult mai aglomerate decât ale noastre, au găsit soluţii.

Ce soluții au găsit alte orașe mari din Europa

În Paris a fost amenajată o alee plină de verdeaţă, pe o cale ferată abandonată, suspendată la 10 metri deasupra străzilor. Culoarul verde creat pe vechiul viaduct a devenit acum unul dintre locurile preferate pentru plimbare sau alergat.

În Krakovia au început să fie amenajate aşa numitele pocket-parks, adică  mini-părculețe, între blocuri sau la colţ de stradă, unde oamenii se pot relaxa înconjuraţi de verdeaţă.

În Hamburg  proprietarii care doresc să amenajeze acoperişuri verzi de cel puţin 20 de metri pătraţi pe clădirile lor sunt subvenționați. Edilii estimează că 70% din totalul acoperișurilor din oraș care se pretează la o asemenea soluţie ecologică vor fi acoperite cu vegetaţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel