PREMIERĂ în România: A fost lansată aplicația care te avertizează dacă ai intrat în contact cu o persoană cu Covid-19. Cum o descarci
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Premieră pentru România. Astăzi a fost lansată aplicația "First Contact".  Află cum funcținează și de unde o poți descărca.

După ce mai multe țări au lansat aplicații pentru urmărirea contacților COVID, a venit și rândul României. Astăzi, 26 noiembrie, a fost lansată aplicația "First Contact" care te va ajuta să urmărești dacă ai intrat în contact cu persoană depistată pozitiv cu Sars-Cov-2. Aplicația este absolut gratuită și poate fi descărcată de pe site-ul  https://first-contact.ro, sau de pe Google Play. Momentan aplicația funcționează doar pentru telefoanele android. Dan Țeca, coordonatorul proiect First Contact, a explicat cum funcționează această aplicație și care este utilitatea ei.

"Această soluție descentralizată, bazată pe Bluetooth și cu identificatori temporari este general recunoscută (inclusiv în Recomandările Comisiei Europene) ca fiind cea mai indicată pentru a asigura utilizatorii că nu se pot produce intruziuni în viața lor privată - ea fiind adoptată în 16 din cele 21 de țări UE în care s-au dezvoltat astfel de aplicații (incluzând aici și România). Excepțiile sunt Franța, Ungaria și Cehia, care folosesc o soluție Bluetooth, dar centralizată (cu prelucrarea datelor pe un server central), Bulgaria și Cipru, care au adoptat o soluție bazată pe localizare. Principiul de funcționare al aplicației este prezentat grafic pe https://first-contact.ro. Tot de pe site, posesorii de telefoane Android pot să-și descarce acum și aplicația, prin intermediul Google Play.

Utilizarea aplicației este cât se poate de simplă - după instalare, nemaifiind necesară intervenția utilizatorului decât la momentul când va fi avertizat sau când vrea să-și avertizeze și el contacții. Rezolvarea pe care am găsit-o, pentru a nu mai fi necesară implicarea autorităților (care nu s-au arătat deloc interesate să colaboreze), constă într-o autoraportare voluntară, prin încărcarea în aplicație a unei copii anonimizate după Buletinul de analize care confirmă că persoana a fost testată Pozitiv Covid. Astfel, cetățenii se pot avertiza rapid între ei, independent de autorități și păstrându-și anonimatul.", explică Dan Țeca pentru RFI.

Aplicația nu poate urmări utilizatorul

"First Contact nu folosește, așadar, niciun fel de localizare și nici alte date ce ar putea permite identificarea sau urmărirea utilizatorului. Iar asta poate fi verificat cu ușurință, întrucât aplicația este sub o licență de tip Open Source - întregul cod fiind pus la dispoziția tuturor celor interesați. 

De altfel, aplicația a fost testată riguros și pe scară are, timp de mai multe luni, cu ajutorul a peste 600 de voluntari care au participat la programul de testare Beta, fără ca vreunul dintre aceștia să raporteze vreo problemă legată de Privacy. ", a mai spus coordonatorul proiectului First Contact.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel