Data publicării:

Premieră în lumea medicală. Modul în care o dronă a salvat viața unui bărbat care a făcut stop cardiac

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Premieră în lumea medicală. Modul în care o dronă a salvat viața unui bărbat care a făcut stop cardiac / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Premieră în lumea medicală. Modul în care o dronă a salvat viața unui bărbat care a făcut stop cardiac / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Viața unui bărbat a fost salvată după ce o dronă a ajuns la acesta și i-a livrat un defibrilator.

Când un bărbat în vârstă de 71 de ani din Trollhättan, Suedia a făcut un stop cardiac, luna trecută, ajutorul a sosit de la o dronă care transporta un defibrilator ce i-a salvat viața. În ceea ce este descris ca fiind prima livrare a defibrilatorului cu dronă din istoria medicală, sistemul de livrare cu acțiune rapidă i-a permis doctorului Mustafa Ali, care a văzut un bărbat prăbușit pe stradă, să înceapă defibrilarea înainte de sosirea ambulanței, jucând un rol important în salvarea acestuia.

„Nu pot exprima în cuvinte cât de recunoscător sunt pentru această nouă tehnologie și pentru livrarea rapidă a defibrilatorului. Dacă n-ar fi fost drona, probabil că nu aș fi fost aici”, a spus pacientul în vârstă de 71 de ani într-o declarație pentru Everdrone. De atunci, bărbatul și-a revenit complet și s-a întors acasă.

Timpul dintre apelul efectuat la serviciile de urgență și sosirea dronei a fost puțin peste trei minute, mult mai scurt decât timpul mediu de răspuns al ambulanței în Suedia, care este între cinci și 10 minute în zonele urbane. Se crede că pentru fiecare minut care trece după stop cardiac fără defibrilare, șansele de supraviețuire se reduc cu 7-10%. După cinci minute, șansa de supraviețuire este extrem de redusă și, ca urmare, rata de supraviețuire a stopurilor cardiace în afara spitalului este mai mică de 10%, evidențiind importanța unui sistem de desfășurare rapidă. Everdrone consideră că cea mai bună metodă sunt dronele aeriene.

Tehnologia a dat roade în testele din Suedia

Ca atare, compania testează sistemul în regiunea Västra Götaland, Suedia, în colaborare cu Centrul pentru Știința Resuscitării de la Institutul Karolinska și SOS Alarm. Ei susțin că acoperă în prezent peste 200.000 de rezidenți în Suedia și se așteaptă să se extindă la mulți alții în 2022.

În timpul unui studiu pilot de patru luni, realizat în 2021, compania a livrat cu succes dispozitive de defibrilare pentru 92% – 11 din 12 – din cazurile de stop cardiac care au fost testate. Dintre aceștia, șapte au ajuns înaintea ambulanței.

„Aceasta este o tehnologie cu adevărat revoluționară care trebuie implementată peste tot. Stopurile cardiace se pot întâmpla oricui, nu doar bătrânilor cu arterioscleroză”, a spus pacientul.

Acestea nu sunt drone obișnuite. Datorită unei echipe dedicate de ingineri software de la Centrul de control al misiunii, fiecare dronă vine cu un sistem de planificare a rutei, un sistem de evitare a obstacolelor, parașute de urgență și un sistem automat de localizare pentru a ateriza în siguranță în apropierea pacientului, scrie IFL Science

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel