Data publicării:

Premieră în Capitală, de Ziua Internaţională a Nonviolenţei. Primul caz de folosire a brăţării electronice de supraveghere

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Premieră în Capitală, de Ziua Internaţională a Nonviolenţei. Primul caz de folosire a brăţării electronice de supraveghere / Foto: Pixabay, de cocoparisienne
Premieră în Capitală, de Ziua Internaţională a Nonviolenţei. Primul caz de folosire a brăţării electronice de supraveghere / Foto: Pixabay, de cocoparisienne

Poliţia Capitalei anunţă primul caz de folosire a brăţării electronice de supraveghere.

Poliţia Capitalei anunţă primul caz de folosire a brăţării electronice de supraveghere, transmite Agerpres. Dispozitivul a fost montat asupra unui bărbat care şi-a agresat concubina.

Conform sursei citate, Secţia 17 a fost sesizată, prin apel 112, cu privire la faptul că o femeie ar fi fost agresată de către concubinul ei, în timp ce se afla pe o stradă din Sectorul 5. Poliţiştii care s-au deplasat la faţa locului au constatat faptul că victima prezenta urme vizibile de violenţă.

"În continuare, poliţiştii din cadrul Biroului de Ordine Publică din cadrul Secţiei 17 au efectuat verificări, bărbatul bănuit fiind depistat şi condus la sediul Secţiei 17 Poliţie. În cauză, a fost emis ordin de protecţie provizoriu împotriva bărbatului, asupra acestuia fiind montat un dispozitiv de supraveghere electronică", precizează Poliţia Capitalei.

Cercetările sunt continuate de către Secţia 17 Poliţie, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violenţă în familie.

Azi e despre pace, înţelegere şi toleranţă. E Ziua Internaţională a Nonviolenţei

În fiecare an, la 2 octombrie este marcată Ziua internaţională a nonviolenţei. La 2 octombrie 1869 s-a născut Mahatma Gandhi (1869-1948), unul dintre cei mai mari militanţi pentru pace din lume, pionier al filosofiei şi al strategiei nonviolenţei, conducător de marcă al mişcării pentru independenţă din India.

Această zi, care a fost stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite, prin Rezoluţia 61/271, la 15 iunie 2007, reprezintă o ocazie pentru a "disemina mesajul nonviolenţei, inclusiv prin educaţie şi prin sensibilizarea opiniei publice". Rezoluţia reafirmă "relevanţa universală a principiului nonviolenţei" precum şi dorinţa "de a asigura o cultură a păcii, toleranţei, înţelegerii şi nonviolenţei", se arată pe site-ul www.un.org.

Adunarea Generală a ONU a luat decizia marcării Zilei internaţionale a nonviolenţei "având în vedere că nonviolenţa, toleranţa, respectul deplin pentru toate drepturile omului şi libertăţile fundamentale pentru toţi, democraţia, dezvoltarea, înţelegerea reciprocă şi respectul pentru diversitate sunt interconectate şi se consolidează reciproc", reafirmând totodată relevanţa universală a principiului nonviolenţei şi dorind să asigure o cultură a păcii, toleranţei şi înţelegerii.

Mahatma Gandhi a fost o sursă de inspiraţie pentru mişcările nonviolente în vederea obţinerii de drepturi civile şi schimbări sociale din întreaga lume. Cunoscut pentru doctrina sa care presupunea proteste paşnice pentru a determina progresul politic şi social, Gandhi a rămas angajat, de-a lungul vieţii sale, în credinţa sa în nonviolenţă chiar şi în condiţii opresive şi în faţa unor provocări aparent insurmontabile, se mai arată pe site-ul amintit. "Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume" este unul dintre citatele celebre care aparţin lui Mahatma Gandhi.

Potrivit profesorului Gene Sharp, un savant de marcă în ce priveşte studiul rezistenţei nonviolente, acţiunea nonviolentă este o tehnică prin care oamenii care resping pasivitatea şi supunerea şi care văd lupta ca fiind esenţială pot duce această luptă fără violenţă. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel