Premieră în Canada. Justin Trudeau a numit o judecătoare indigenă la Curtea Supremă
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Premierul canadian Justin Trudeau a numit o judecătoare indigenă la Curtea Supremă.

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a numit-o vineri pe judecătoarea indigenă Michelle O'Bonsawin în Curtea supremă a ţării, o premieră în această ţară care este în fază de reconciliere cu populaţiile sale indigene, relatează AFP.

Membră a tribului Odanak, în Quebec, Michelle O'Bonsawin este de asemenea "perfect bilingvă" în franceză şi în engleză.

"Sunt fericit să anunţ nominalizarea judecătoarei Michelle O'Bonsawin la Curtea supremă a Canadei, o instanţă recunoscută în lumea întreagă pentru soliditatea, excelenţa şi independenţa sa", a declarat prim-ministrul Trudeau într-un comunicat.

Judecătoare la Curtea superioară din Ontario din 2017, Michelle O'Bonsawin s-a specializat de-a lungul carierei ei în numeroase domenii, precum sănătatea mintală şi drepturile persoanei.

O procedură consultativă urmează să aibă loc până la sfârşitul lui august în faţa Parlamentului, înainte ca ea să-şi preia atribuţiile.

Numirea lui Michelle O'Bonsawin este a doua consecutivă care marchează istoria Curţii supreme. Anul trecut, Mahmud Jamal a devenit prima persoană de culoare numită în Curtea supremă, scrie Agerpres.

Canada va interzice importul de arme de mână

Guvernul canadian a anunţat vineri că va interzice importul de arme de mână pentru a încerca să limiteze violenţa provocată de arme de foc în ţară, relatează AFP. 

'Sunt mândru să anunţ că guvernul nostru a decis să interzică importul de arme de mână', a anunţat Marco Mendicino, ministru al securităţii publice, în cadrul unui briefing de presă.

O 'interdicţie temporară' aplicată de la 19 august particularilor şi companiilor 'până la intrarea în vigoare a unei interdicţii naţionale'

Este vorba despre o 'interdicţie temporară' aplicată de la 19 august particularilor şi companiilor 'până la intrarea în vigoare a unei interdicţii naţionale', a precizat el într-un comunicat. Acest proiect de lege ar putea intra în vigoare în toamnă.

Aceste arme 'nu au decât un singur scop, să ucidă oamenii', a subliniat Mendicino, cu prilejul unei deplasări la Etobicoke, o suburbie a oraşului Toronto.

Grupul PolySeSouvient, care îi reprezintă pe supravieţuitorii şi familiile victimelor violenţei armate, a salutat o 'măsură importantă şi inovatoare care va încetini incontestabil extinderea pieţei canadiene de arme de mână în aşteptarea adoptării proiectului de lege' (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel