Premieră importantă în lupta pentru combaterea bronşiolitei. Uniunea Europeană a autorizat un tratament preventiv
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 04 noi 2022, 14:04
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Comisia Europeană a aprobat tratamentul Nirsevimab pentru bronșiolită.

Uniunea Europeană a autorizat un tratament preventiv pentru bronşiolită, în contextul unei epidemii puternice care afectează mai mult ţări europene, au anunţat vineri companiile farmaceutice AstraZeneca şi Sanofi, producătoare ale medicamentului, informează AFP.

Comisia europeană a aprobat acest tratament - Nirsevimab - pentru prevenirea infecţiilor cu Virusul respirator sinciţial (VRS) la bebeluşi, a precizat grupul francez Sanofi într-un comunicat.

VRS este unul dintre virusurile care declanşează bronşiolita, afecţiune ce afectează în special nou-născuţii şi care, chiar dacă în general nu este gravă, provoacă deseori simptome grave şi necesită câteodată spitalizare.

Deocamdată nu există un vaccin împotriva acestei boli, aflată în prezent la originea unei epidemii de o amploare fără precedent în ultimii ani în Franţa şi în alte ţări europene.

Nirsevimab, comercializat sub denumirea Beyfortus, nu este un vaccin propriu-zis, însă acţionează cu o intenţie preventivă similară: administrat printr-o injecţie, vizează împiedicarea declanşării bronşiolitei.

Tratament pe bază de anticorpi de sinteză

Este vorba despre un tratament pe bază de anticorpi de sinteză care furnizează organismului în mod direct armele pentru lupta împotriva maladiei, pe când un vaccin determină organismul să producă singur astfel de anticorpi.

Autorizarea acestui tratament marchează o premieră importantă în lupta pentru combaterea bronşiolitei, chiar dacă nu va fi distribuit suficient de rapid pentru a influenţa epidemia din acest sezon.

Beyfortus va fi disponibil pentru următorul sezon - 2023 - de bronşiolită, a precizat Sanofi.

Este primul medicament capabil să prevină formele grave de bronşiolită în rândul bebeluşilor. Un alt tratament preventiv, produs de grupul suedezo-birtanic AstraZeneca, există deja, dar este indicat doar pentru copiii cu risc sau prematuri.

Alte tratamente de acest tip urmează să fie produse. Circa 30 de tratamente - vaccinuri sau anticorpi monoclonali - sunt în prezent în faza de studiu clinic, potrivit unei informări publicate în vara aceasta de Lancet Infectious Diseases.

Prevenirea VRS este aproape, au precizat autorii articolului, amintind că acest virus reprezintă a doua cauză de mortalitate în rândul bebeluşilor la nivel global, în special în ţările sărace sau în cele cu venituri medii.

Compania americană Pfizer a anunţat de asemenea în această săptămână rezultate pozitive pentru un vaccin anti-VRS, ceea ce deschide calea unei viitoare autorizări, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?