Data publicării:

Premiera din economia românească: BNR confirmă. ”Locomotiva” nu a mai fost consumul. ”Parcurs remarcabil”- Ce ne-a crescut economia

Autor: Editor Team | Categorie: Economie
WhatsApp
Guvernul Ciolacu se laudă cu investițiile care au contribuit, pentru prima oară, la creșterea economică. 

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a schimbat radical economia României, care are una dintre cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar în 2023. Contribuția la formarea PIB-ului este de 26,9%, cea mai mare din ultimii 11 ani. 

Direcția ar fi continuată în 2024, investițiile publice fiind duble față de perioada guvernării de dreapta și cu 60% mai mari decât anul trecut. De altfel, aceasta a fost o promisiune a lui Marcel Ciolacu. Premierul a anunțat, în iunie 2023, că vrea să implementeze un model economic bazat pe investiții și patriotism economic. 

”În plan economic, cred cu tărie că trebuie să schimbăm perspectiva, trebuie să începem să producem mai mult și mai bine aici, la noi acasă, cu bani europeni. Patriotismul economic va transforma economia dintr-o economie bazată pe consum din import într-o economie bazată pe producție. Vom avea o creștere economică sănătoasă, vom crea locuri de muncă și vom crește exporturile. Avem 250 de miliarde de lei pregătiți pentru investiții în următorii ani, bani cu care vrem să sprijinim toate companiile care produc în România. În plus, în perioada următoare, fondurile europene trebuie să fie motorul acestei economii” era promisiunea făcută de Marcel Ciolacu, când a preluat mandatul de premier. 

Investițiile publice de anul trecut au ajuns la 101 mld. lei, valoare totală record, cu 11 mld. lei mai mare decât deficitul bugetar. Potrivit datelor Eurostat, în 2023, țara noastră a avut cea mai ridicată pondere a investițiilor productive (formării brute de capital fix) în PIB din ultimii 11 ani. Mai exact, investițiile productive în economia românească au reprezentat în anul 2023 o sumă agregată de 87,3 miliarde euro, adică 26,9% din PIB (locul 2 în UE27, după Cehia, cu 27,0% din PIB). Sunt investiții productive mai mari cu 13 miliarde euro decât în anul 2022 și cu 70% mai mari decât în timpul guvernării de dreapta din anul 2020. Faptul că 2023, pentru prima dată după mulți ani, a fost anul modelului economic bazat pe investiții, este confirmat și de Banca Națională a României (BNR). În ”Raportul asupra inflației”, dat publicității în luna mai, analiștii BNR arată că ”investițiile productive au avut un parcurs remarcabil, o premieră în ultimii ani, și o contribuție la creșterea economică de 3,6 puncte procentuale, peste cea a consumului populației, de 2,2 puncte procentuale”. 

Promisiunea Guvernului este că va continua direcția și-n 2024. PSD prevede că peste 120 de miliarde de lei de la bugetul național și din fonduri europene vor fi alocate lucrărilor de infrastructură publică. Suma reprezintă echivalentul a 7,2% din PIB. Astfel, România se apropie de ținta de 10% din PIB, anunțată de premierul Marcel Ciolacu încă din mai 2023. Valoarea investițiilor publice a atins în luna mai valoarea record de 47 de miliarde de lei, fiind mai mari cu 60% față de aceeași perioadă a anului trecut. Din această sumă, un procent de 66% vin din fonduri europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel