Premieră de la începutul războiului din Ucraina. Încrederea în economia zonei euro a crescut în decembrie
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Încrederea în economia zonei euro a crescut în decembrie, pentru prima oară de la debutul războiului din Ucraina.  

Încrederea în economia zonei euro s-a îmbunătăţit în decembrie, pentru prima dată de la izbucnirea războiului din Ucraina, pe fondul sporirii optimismului în toate sectoarele şi a declinului aşteptărilor inflaţioniste, transmite Reuters.

Potrivit datelor publicate vineri de Comisia Europeană, indicele sentimentului economic (ESI) a crescut la 95,8 puncte în decembrie, de la 94 puncte luna precedentă. Cifra comunicată de Executivul comunitar diferă de estimările analiştilor, care se aşteptau la un avans de până la 95 de puncte. Este prima creştere de la nivelul record de 114 puncte înregistrat în februarie, luna în care Rusia a invadat Ucraina.

În industrie, încrederea s-a îmbunătăţit de la minus 1,9 puncte în noiembrie, la minus 1,5 puncte luna precedentă, în timp ce încrederea în sectorul serviciilor, responsabil pentru două treimi din PIB-ul zonei euro, a urcat peste aşteptări, la 6,3 puncte, de la 3,1 puncte.

În decembrie, a sporit încrederea în rândul consumatorilor, retailerilor şi companiilor din industria construcţiilor, ceea ce semnalează că aşteptata încetinire a economiei în trimestrul patru din 2022 şi primele trei luni din 2023 va fi moderată.

În plus, indicele privind aşteptările inflaţioniste în rândul consumatorilor în următoarele 12 luni a scăzut la 23,7 puncte în decembrie, de la 29,9 puncte luna precedentă, în timp ce indicele privind aşteptările din industrie referitor la preţurile de vânzare a scăzut la 38,4 puncte, de la 40,4 puncte luna precedentă.

Conform datelor preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a încetinit la 9,2% în decembrie, de la 10,1% luna precedentă, scrie Agerpres.

Curs valutar

Euro a ajuns astăzi la 4,9293 lei, după o creștere cu 0,0050 lei. 

Dolarul SUA a scăzut semnificativ față de euro, ajungând la un raport 1 EURO = 1,0512 USD. 

Dolarul SUA se află astăzi la 4,6894 lei, crescând cu 0,0506 lei. 

Francul elvețian a scăzut iar sub 5 lei, la 4,9914 lei, înregistrând un minus cu 0,0127 lei. 

Lira sterlină a scăzut la 5,5610 lei, cu 0,0199 lei. 

Gramul de aur a crescut la 276,9433 lei, cu 1,1746 lei. 

Toate cotațiile de astăzi sunt valabile pentru toate tranzacțiile din weekend și de luni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel