Data publicării:
Premier PSD. Trei SCENARII POSIBILE, după DECIZIA lui Klaus Iohannis
Partidul Social Democrat propune președintelui Klaus Iohannis un nou premier după debarcarea lui Mihai Tudose. Necunoscuta este reprezentată de modul în care va acționa președintele țării, ceea ce dă naștere la trei posibile variante, în condițiile în care posibilitatea instalării unui guvern tehnocrat a fost respinsă din start de partide și ar însemna asumarea răspunderii totale pentru Klaus Iohannis.
1. Klaus Iohannis nominalizează premierul propus de PSD
PSD rămâne la guvernare. Practic, activul PSD-ului nu suferă, PNL-ul rămâne într-o poziție secundară USR-ului. Liberalii vor continua să facă același tip de opoziție, fără acțiuni concrete. USR-ul va face probabil în același mod, opoziție gălăgioasă, va aștepta reacția străzii.
a) PNL-ul și USR-ul ar putea să crească în sondaje pentru că PSD-ul ar putea fi privit ca un partid responsabil de generarea mai multor crize consecutive.
b) Pe de altă parte, este posibil și efectul contrar. Social-democrații ar putea fi priviți ca niște eroi care trec peste orice dificultate, care se luptă cu sistemul și există șanse în această privință să își conserve și electoratul, nu doar poziția la guvernare.
2. Alegeri anticipate
Președintele ar putea propune un premier pe care Parlamentul îl respinge, procedură care s-ar putea repeta și a doua oară. Astfel s-ar putea declanșa alegeri anticipate.
a) Se menține același status quo. Chiar dacă PSD ar putea pierde câteva procente în urma crizelor consecutive, tot ar rămâne la un procent de peste 40% din numărul de voturi, astfel că cel mai probabil ar ajunge din nou la guvernare. Ar putea fi o lovitură serioasă pentru președintele Klaus Iohannis. I s-ar putea reproșa că a declanșat o nouă criză, ținând România în alegeri anticipate timp de câteva luni, doar pentru a oferi satisfacție celor care cer alegeri anticipate. Factura ar putea fi decontată de Klaus Iohannis la viitoarele alegeri prezidențiale.
b) Dacă alegerile anticipate au loc într-o luna cu "facturi", martie aprilie, atunci când se simt încă efectele iernii, lumea nu ar fi prea entuziastă în această perioadă. Aici, balanța voturilor s-ar putea înclina, PSD n-ar mai obține atât de multe procente și ar fi o adevărată lovitură. În cazul în care s-ar instala un nou guvern, acesta ar putea capitaliza inclusiv măririle de venituri date de PSD. Acest scenariu l-ar putea situa pe Klaus Iohannis în pole-position la alegerile prezidențiale.
3. Refuză premierul PSD și coaliția declanșează suspendarea
a) Dacă scorul la referendumul pentru suspendare este covârșitor în favoarea președintelui în funcție, Klaus Iohannis va obține cu siguranță cel de-al doilea mandat la alegerile prezidențiale.
b) Dacă scorul nu este foarte bun, sau chiar este demis, lucrurile devin critice pentru președinte.
În orice situație, o astfel de procedură aruncă țara într-o instabilitate maximă cu efecte în plan european, cel mai probabil cu reacții dure ale ambasadelor, cu posibilitatea de a pierde votul în UE, cu reacții în stradă.
Totul este discutabil și din punctul de vedere al Curții Costituționale, al cărei poziție poate fi decisivă. CCR poate înclina balanța: poate spune că președintele Iohannis a încălcat Constituția, sau din contră poate aplica o lovitură devastatoare coaliției PSD-ALDE printr-o decizie care ar arăta că dorința de suspendare este nejustificată.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News