Prelungirea programului de vot. Ce se întâmplă după ce au apărut cozi la secțiile de votare
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Urnele de vot se vor închide oficial la ora 21:00 pentru alegerile locale din anul acesta. Având în vedere că votul se desfășoară în condiții speciale ca urmare a pandemiei de COVID-19, la unele urne s-au format cozi.

Potrivit procedurii, cei care se află în secție chiar și după închiderea urnelor încă mai pot vota. Doar că, în condițiile pandemiei de COVID-19, în secție au voie decât cinci oameni. Avocatul Mihai Drăgan a fost întrebat la România TV despre prelungirea votului și dacă este considerată secție curtea școlilor.

„BEC e singura instituție abilitată să prelungească programul de vot. În mod clar a existat o discuție chiar și în cursul acestei dimineți pe acest aspect, având în vedere cozile care sunt generate în special de această situație specială, că nu pot intra mai mult de 5 persoane. Nu avem o modificare de lege, BEC-ul nu poate să stabilească nici măcar prin decizie că o secție reprezintă altceva decât secția în sine. Curtea școlii nu reprezintă teritoriul secției respective. Secția este în principiu sala în care se votează.

Din ce cunosc, în practică, printr-o decizie a BEC, dar nu avem ceva clar reglementat, au fost lăsați la alegerile anterioare să voteze toți cei care erau în anumite situații în curtea școlii, în alte situații în interiorul imobilului. Speranța mea e că vor apuca să voteze toți. Sunt cozi la anumite secții de votare, dar eu sper ca până la finalul zilei să nu mai fie această situație. Dacă se va pune problema să se voteze cu o oră în plus, probabil că va fi suficient”, a precizat avocatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel