Prelucrarea datelor cu caracter personal. Proiect de lege, votat la Senat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Senatul a adoptat propunerea privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal.

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, în calitate de Cameră decizională, cu 83 de voturi 'pentru', 17 abţineri şi 13 'împotrivă', propunerea legislativă privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Supravegherea Datelor cu Caracter Personal, Ancuţa Geanina Opre, a arătat că Guvernul este de acord cu propunerea legislativă, care stabileşte măsurile necesare punerii în aplicare la nivel naţional a unor prevederi din Regulamentul (UE) 2016/679. De asemenea, la propunerea senatorului social-democrat Şerban Nicolae, plenul a adoptat un amendament care vizează înlocuirea termenului de 'mustrare' cu cel de 'avertisment' la sancţiunile contravenţionale.

Totodată, în plen au fost adoptate o serie de amendamente susţinute de reprezentanţi ai UDMR, respinse anterior la nivelul comisiei. Unul dintre acestea vizează prelucrarea datelor cu caracter personal şi de categorii speciale de date cu caracter personal, în contextul îndeplinirii unei sarcini care serveşte unui interes public.

Anterior, Comisiile juridică şi economică din Senat au aprobat, cu mici excepţii, propunerea legislativă în forma adoptată de Camera Deputaţilor. Unul dintre amendamente se referă la fixarea termenului de remediere la 90 de zile (faţă de intervalul cuprins între 60 şi 180 de zile, cum prevedea proiectul adoptat de Camera Deputaţilor) - perioadă în care se comunică procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, în care autoritatea /organismul public are posibilitatea remedierii neregulilor constatate şi îndeplinirii obligaţiilor legale.

Potrivit propunerii legislative adoptate de Camera Deputaţilor privind măsuri de punere în aplicare a regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/EC, prelucrarea datelor genetice, biometrice sau a datelor privind sănătatea este permisă cu consimţământul explicit al persoanei vizate sau dacă prelucrarea este efectuată în baza unor dispoziţii legale exprese, cu instituirea unor măsuri corespunzătoare. De asemenea, prelucrarea datelor genetice, biometrice sau a datelor privind sănătatea, în scopul realizării unui proces decizional automatizat sau pentru crearea de profiluri, este permisă cu consimţământul explicit al persoanei vizate sau dacă prelucrarea este efectuată în baza unor dispoziţii legale exprese, cu instituirea unor măsuri corespunzătoare.

Vezi şi: Proprietarii construcţiilor cu risc seismic, obligaţi de lege să ia măsuri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel