Data publicării:

Preluarea atribuţiilor de preşedinte ICR, decisă miercuri de Senat

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Politica
WhatsApp
Comisia pentru cultură şi cea de politică externă din Senat au avizat marţi favorabil proiectul de hotărâre privind exercitarea, cu caracter temporar, a atribuţiilor preşedintelui Institutului Cultural Român (ICR) de către vicepreşedintele instituţiei, Mirel Taloş, în urma demisiei din funcţie a Lilianei Ţuroiu, după ce aceasta a fost numită reprezentant al ICR la Bruxelles.

"Prin această hotărâre, dacă mâine se va adopta în plenul Senatului, se fac două lucruri: se declară vacant postul de preşedinte şi atribuţiile preşedintelui se preiau de către unul dintre vicepreşedinţi până se numeşte un nou preşedinte", a declarat, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Comisiei pentru cultură, senatorul UDMR Turos Lorand.

Turos a adăugat că, din punct de vedere juridic, este o situaţie 'atipică', întrucât preşedintele în funcţie nu-şi putea delega atribuţiile pe perioada în care 'nu mai e în funcţie'. 'E o situaţie atipică (...). Din punct de vedere juridic, doamna preşedinte, care şi-a dat demisia, nu putea să delege atribuţiile pe perioada în care ea nu mai e în funcţie. Nu poţi să delegi atribuţii pe care tu nu le mai ai. Şi atunci s-a găsit această soluţie', a afirmat senatorul UDMR. El a explicat că rolul preşedintelui numit, cu caracter temporar, este acela de a semna şi aproba documente pe perioada vacanţei parlamentare.

'În cursul verii, pe perioada vacanţei parlamentare, cineva trebuie să aibă drept de semnătură, să vireze salariile, să aprobe documentele. La următoarea sesiune, începând cu septembrie, facem demersurile pentru a numi un preşedinte', a conchis Turos Lorand. Proiectul de hotărâre avizat de cele două comisii cuprinde un articol unic potrivit căruia 'Senatul ia act de încetarea mandatului de preşedinte al ICR al doamnei Liliana Magdalena Ţuroiu. Exercitarea, cu caracter temporar, a atribuţiilor de preşedinte revine domnului vicepreşedinte Mirel Taloş, până la numirea noului preşedinte'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel