Data actualizării:
Data publicării:

STUDIU COMPARATIV. Care este cea mai bună centrală termică. Vezi comparația și participă la SONDAJ

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Posesorii de centrale termice de apartament vor fi obligați să scoată mai mulți bani din buzunar, potrivit unei directive europene care urmează să intre în vigoare în această toamnă. DC News vă propune să analizați trei tipuri de centrale termice și să vă exprimați opiniile. 

O directivă a Uniunii Europene, care intră în vigoare în data de 26 septembrie 2015, obligă doar vânzarea centralelor termice cu condensare. Decizia va afecta milioane de români pentru că în prezent 1,5 milioane de familii se încălzesc cu centrale de apartament, iar în fiecare an, în România, se vând 150.000 de astfel de centrale. Acestea costa intre 4.500 de lei şi 7.000 de lei, în funcţie de dimensiunea locuinţei.

CITEȘTE ȘI: Posesorii de centrale termice, bani în plus din toamnă

Cu toate astea, producătorii spun că aceste centralele termice cu condensare permit o economie de până la 35 % la consumul gaz.

Centrala termica pe combustibil solid (pe lemne sau carbune)

Avantaje:

combustibil ieftin

Dezavantaje:

- incarcari dese cu combustibil. Se poate evita acest lucru prin alegerea centralei termice cu incarcare automata, dar la centralele cu incarcare automata nu se mai poate folosi combustibilul solid uzual, se folosesc peleti.

- intreruperea curentului electric implica introducerea unor elemente de siguranta in instalatie, ceea ce conduce la cresterea investitiei initiale. Astfel, daca la celelalte tipuri de centrale termice lipsa curentului electric nu prezinta probleme deosebite, la centralele termice pe combustibil solid lipsa circulatiei agentului termic prin instalatie poate genera probleme serioase. De ce? Pentru ca odata aprins combustibilul solid in focarul centralei, nu se poate stinge imediat, iar acesta produce o cantitate de caldura care trebuie consumata. De aceea se folosesc puffere (acumulatoare de caldura), vase de expansiune deschise si se asigura circulatia naturala (termosifon) la cel putin 2 corpuri de incalzire. Cititi mai pe larg in articolul Centrale pe combustibil solid - consideratii generale

- investitie mare initiala. Centralele termice pe combustibil solid se compun din cazan, pompe circulatie, vase expansiune, puffere, sisteme de siguranta. Acestea se monteaza in instalatia de incalzire separat, nu sunt incorporate ca la celelalte centrale termice intr-o singura carcasa

Centrala termica pe gaz


 

Avantaje:

- combustibil ieftin.
- solutii tehnice multiple: centrale termice cu tiraj natural, cu tiraj fortat, in condensatie, cu camera etansa de ardere, cazan de pardoseala, - preparare instantanee de apa calda menajera sau cu boiler.
- gama foarte variata de puteri
- usurinta in exploatare

Dezavantaje:

- reteaua de distributie nu este dezvoltata in toata tara.

Centrala termica pe curent electric


 

Avantaje:

- usurinta in exploatare
- retea de alimentare cu curent electric dezvoltata la nivel national

Dezavantaje:

- costisitoare in exploatare comparativ cu centralele termice pe gaz sau combustibil solid
- necesita refacerea bransamentului de energie electrica in situatia in care nu a fost prevazuta instalarea centralei de la constructia cladirii.
- gama de puteri redusa. Se pot obtine puteri mai mari prin montarea in cascada a mai multor centrale, insa puterea electrica instalata trebuie sa fie asigurata.

Sursă analiză: centrale-termice.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel