Data publicării:

Predoiu, ”punct și de la capăt”. NOUĂ strategie. Ce zice și de SIIJ

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Pe 12 iunie, la sediul Ministerului Justiției a avut loc o nouă reuniune (informală) a Consiliului de Management Strategic (COMS).

Lucrările reuniunii au fost convocate de Cătălin Predoiu, ministrul Justiției. La întrevedere, au mai participat reprezentanții celorlalte instituții membre COMS – Nicoleta-Margareta Ţînț, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Corina Corbu, preşedintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, și Gabriela Scutea, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Agenda COMS a inclus aspecte de interes privind buna funcționare a justiției, precum: Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar și stadiul Planului de acțiuni aferent;Combaterea corupţiei, crimei organizate, traficului de persoane şi criminalităţii cibernetice;Obiectivele Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), Mecanismul European privind Statul de Drept (RoL) și stadiul acestora;Alte subiecte relevante pentru sistemul judiciar.

Participanții la reuniune au căzut, în general, de acord asupra problemelor trecute în revistă și a deciziilor care se impun.

Ce a zis Predoiu

„Anii 2015-2019 au fost ani pierduți pentru modernizarea sistemului judiciar, ani de regres și parțial ratați pentru dezvoltarea Justiției. Doar 16-20% din măsurile planificate acum 4 ani au fost realizate. În multe privințe trebuie să spunem „punct și de la capăt”, în altele trebuie eliminate stricăciuni, cum ar fi în planul independenței de caz a procurorilor, răspunderii magistraților, sau eliminate anomalii structurale, cum ar fi SIIJ, dar și dezvoltate noi soluții, unele de structură a managementului de sistem și de instanțe și parchete, inclusiv în plan legislativ. Este un proces migălos și va dura, va trebui să facem în paralel mai multe lucruri simultan, să gândim o strategie și un plan de acțiuni realiste pentru etapa 2021-2024, să inițiem repararea și dezvoltarea cadrului legislativ al Justiției, să aducem la zi Codurile penale și civile, după caz, toate pe fondul unui dialog onest și franc între instituțiile cu atribuții în Justiție, pe fondul unei cooperări loiale între acestea. Fără îndoială, partenerii noștri externi ne vor fi alături pentru sprijin în acest efort, contăm pe acest sprijin.

Parlamentul va avea un cuvânt important, prin aprobarea legilor care vor cuprinde această agendă înnoită, dar, în această fază, cel mai bun ajutor pe care îl poate da constă în a nu modifica legi incidente fără consultarea prealabilă largă cu sistemul judiciar și Ministerul Justiției, cu asociațiile profesionale ale magistraților și societatea civilă. În 4 ani, Justiția trebuie să ajungă din nou în topul încrederii cetățenilor prin calitatea actului de justiție”, a declarat Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, la finalul întâlnirii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel