Data publicării:

Predoiu dezvăluie cheia succesului în Dosarul Schengen. Situația îngrijorătoare pe care România a rezolvat-o / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Inquam Photos/George Călin
Foto: Inquam Photos/George Călin
Potrivit ministrului Afacerilor Interne, România a îndeplinit toate criteriile de accedere în Spațiul Schengen din punct de vedere tehnic, însă decizia este una politică și trebuie obținută cu ajutorul tuturor argumentelor de care dispunem.

CITEȘTE ȘI               -              EXCLUSIV  Ultimă oră! Ce se întâmplă cu intrarea României în Schengen terestru dacă iese PNL de la guvernare

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a discutat cu analistul politic Bogdan Chirieac despre progresele înregistrate de România în Dosarul Schengen, care are ca punct final accederea țării noastre și cu frontierele terestre în spațiul de liberă circulație. 

„Progresele înregistrate pe teren, în combaterea migrației ilegale, aplicarea metodelor, codurilor și sistemelor Schengen, sunt la vârf. Barometrul Schengen publicat de Comisia Europeană arată clar că România stăpânește perfect toate instrumentele Schengen, codurile Schengen, protejează frontiera etc. Cum a spus comisarul european pentru Afaceri Interne, România este mai bine pregătită decât multe state care fac parte din Schengen terestru să aplice codurile, metodele, aplicațiile și sistemele Schengen terestru.

Mai mult decât atât, intrarea României în Schengen ar crește gradul de siguranță în Europa. E ca la fotbal, când ai pe bancă un jucător foarte bine pregătit, care dacă e introdus pe teren poate să marcheze 2-3 goluri. Noi putem să aducem siguranță în Schengen. România aduce siguranță și Ungariei, și Austriei, și Franței, și Germaniei, iar lucrurile acestea le recunosc și dânșii, însă decizia este politică. Datoria noastră e să o facem posibilă și să dăm toate argumentele pentru. Am construit un dosar solid și dăm în continuare toate argumentele pentru o decizie politică solidă“, a precizat ministrul Cătălin Predoiu.

„Este treaba politicienilor să rezolve această decizie strict politică, fiindcă partea tehnică înțelegem că este atestată deja. Cum ar fi Europa mai sigură dacă România ar intra în Spațiul Schengen?“, a întrebat Bogdan Chirieac.

„În primul rând, noi aplicăm codurile Schengen și sistemele Schengen la nivel de vârf. Controlăm, emitem procesul de vize fără greșeală, facem protecție la frontieră, controlăm migrația ilegală. În termen de 12 luni, migrația noastră a scăzut cu 70%. Practic nu avem migrație ilegală. Am făcut proiecte de colaborare și proiecte-pilot cu toți vecinii, inclusiv cu Austria, prin intermediul Comisiei Europene“, a spus ministrul Afacerilor Interne.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Situația îngrijorătoare pe care România a rezolvat-o

„Acum, pe frontieră sunt patrule mixte?“, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Cu Serbia, de exemplu, e cheia succesului. Migrația pe frontiera cu Serbia era îngrijorătoare și era unul din semnele de întrebare pe dosarul Schengen. Nu mai există acest semn de întrebare“, a spus ministrul.

„Facem patrule, avem puncte de contact, puncte în care schimbăm informații, colaborăm la nivel politic, avem echipe mixte de poliție judiciară. E vorba de un complex de măsuri. Lucrăm cu scannere, cu radare, cu drone, cu instrumente de tip night-vision“, a mai zis Cătălin Predoiu.

În privința graniței cu Ucraina, ministrul Afacerilor Interne a menționat că „lucrăm foarte bine și cu ei și nu avem probleme“.

„România este, din punct de vedere al migrației ilegale, una dintre cele mai sigure țări din Europa. Asta ar ajuta Spațiului Schengen“, a conchis Cătălin Predoiu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel