Preda: Nu am încercat să contactăm lideri din Piața Universității. Mișcarea Populară are peste 5% în alte sondaje
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
marian preda dc
marian preda dc

Președintele Fundației Mișcarea Populară, Marian Preda, crede că partidul cu același nume, condus de Eugen Tomac, are rezultate bune în sondaje, chiar dacă nu este foarte promovat, datorită muncii ”din teritoriu”. Mișcarea Populară este împotriva proiectului de lege privind exploatarea de la Roșia Montană, precizează Preda. Protestatarii anti-RMGC corespund profilului de alegători ai Mișcării Populare din cel puțin un punct de vedere: resping toate partidele, fără excepție. Nu ar fi nefiresc ca aceștia să-și ofere votul pentru o formațiune nouă, cu background ”curat”. Sociologul explică într-un interviu acordat DeCe News că PMP nu vânează voturile protestatarilor din Piața Universității și nu a încercat să stabilească vreun fel de legătură cu lideri de opinie din rândul acestor manifestanți.

Ultimele sondaje arată că Partidul Mișcarea Populară depășește pragul de 5%. Cum se explică asta, dat fiind că nu aveți parte de o promovare foarte puternică?

Nu suntem foarte promovați la nivel național, pentru că, asta este, e o anumită situație a media. În multe canale importante nu se pătrunde cu mijloacele noastre modeste financiar și foarte serioase ca substanță, așa că nu e vizibilă la nivel național, dar activitatea noastră a fost foarte consistentă. La fundație și la partid. Gândiți-vă că au fost două rânduri în fiecare județ  pentru înființarea fundației și apoi a partidului. Toate acestea înseamnă mult pentru cei din teritoriu. Este o activitatea de uzură care își arată roadele. În alte sondaje sunt chiar cifre mai mari.

Adrian Papahagi crede că PMP va lua 15% la alegerile din mai....

Nu știu, mai e până acolo. Să vedem. Le luăm pe rând.

Într-un interviu acordat DeCe News, în aprilie, spuneați că Traian Băsescu este ”un aset important pentru credibilitatea partidului”. Rămâneți la aceeași părere?

Sigur. Noi am spus întotdeauna că relația cu dl. președinte este foarte importantă, domnia sa va rămâne în fundație, a venit la câteva dintre evenimentele noastre la început. Din punctul acesta de vedere nu ne dezicem de nimic din ce-am zis. Dl președinte este, dacă vreți, cel mai important susținător al fundației și, din punctul acesta de vedere, am și exprimat ideea de continuitate a reformelor promovate de dl președinte și de premierul Emil Boc, prin acest proiect.

Care este poziția PMP în raport cu protestele din Piața Universității anti-RMGC?

În această formă proiectul este inacceptabil. Nici fundația, nici partidul, nu agreează proiectul Roșia Montană, în niciun caz în această formă.

Puteți capitaliza voturile celor care se opun exploatării miniere de la Roșia Montană?

Nu e vorba despre asta. Nu a existat niciun fel de încercare de realizarea unor legături directe cu persoane sau lideri din Piața Universității. Îi respectăm, personal cred că este un lucru foarte bun pentru România faptul că oameni de cea mai bună calitate protestează și-și manifestă public opțiunile.

Dl Preda, nu vorbesc despre ”vânătoare de voturi”. Ci despre faptul că principiile și promisiunile făcute de dumneavoastră de la înființarea fundației răspund, pe alocuri, revendicărilor celor din Piață...

Ne bucură asta. De fapt este ceea ce avem în comun, este atitudinea de dezavuare a Guvernării USL și a întregii clase politice. Cu excepții individuale, dar nu cu excepții de partide. Am spus, încă de la înființarea partidului, că ne-am săturat de fiecare dintre partidele politice din România.

Pe de altă parte, dl Băsescu este pro-exploatări.

Eu știu că declarația domniei sale este mult mai nuanțată. A spus că-și păstrează poziția de neutralitate pentru că va fi poate nevoie de o exercitare a funcției de mediere pe care instituția prezidențială o are.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel