Preda, despre legea privind salariile profesorilor: E plină de formule goale de sens şi de greşeli
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
FRANCOFONIE - INCHIDEREA LUCRARILOR
FRANCOFONIE - INCHIDEREA LUCRARILOR

Eurodeputatul PDL Cristian Preda critică legea privind plafonarea salariilor profesorilor, arătându-se nedumerit că Ministerul Educaţiei a putut să elaboreze un proiect cu greşeli ortografice şi cu "formule goale de sens".

Cristian Preda îşi exprimă o serie de obiecţii ce ţin de forma actului normativ. El spune că a citit proiectul de lege şi nu reuşeste să înţeleagă cum e posibil să se strângă într-un act oficial "atâtea greşeli de ortografie", "atâtea formulări neglijente", "atâtea fraze eliptice", "atâtea formule goale de sens", potrivit NewsIn. Eurodeputatul dă şi câteva mostre din actul normativ. Astfel în lege se regăsesc exprimări precum: "Practică judiciară a condus la un sistem de sistem (sic!) de salarizare neunitar", "în prezent sunt judeţele Suceava şi Botoşani, unde salariile sunt majorate cu 33%, faţă de celelalte judeţe, unde în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat se desfăşoară aceleaşi activităţi didactice", "Elevul este cel care generează asigurarea surselor de finanţare de la buget".

În opinia lui Preda, în lege se găsesc pasaje în care domină filosofia "copy paste", cum e o parte din capitolul despre impactul proiectului de lege, care spune că "Impactul asupra mediului de afaceri. Prezentul act normativ nu are impact asupra mediului de afaceri. Impact social. Prezentul act normativ nu are impact asupra mediului de afaceri". El se plânge şi că în unele rubrici informaţiile utile sunt evitate cu ajutorul formulei "nu este cazul". "De fapt, felul în care arată acest document al Ministerului Educaţiei e cel mai bun argument pentru nevoia măririi salariilor din învăţământ", spune Preda ironic.

El abordează apoi şi chestiunile de fond ale proiectului, arătând că nu crede că reforma educaţiei se poate face prin austeritate. "Eu nu cred că o reformă a educaţiei poate reuşi în condiţii de austeritate. Ministrul Funeriu crede contrariul. Sunt convins însă că împărtăşim măcar un lucru, şi anume ideea că o reformă a educaţiei nu poate fi formulată cu superficialitatea cu care vorbesc precupeţele din piaţă. Altfel, ajungem nu doar la o reformă fără bani, ci şi la o reformă fără formă", conchide el în acceaşi notă de ironie.

Coaliţia discută luni legea prin care salariile profesorilor sunt plafonate şi se stabileşte că drepturi salariale de majorare nu pot fi acordate în urma unor decizii ale instanţelor. Opoziţia a anunţat că va depune plângeri penale dacă legea este adoptată. Cristian Preda, Monica Macovei şi Sever Voinescu susţin creşterea bazei de calcul a salariilor medicilor şi profesorilor cu 50% până în 2012.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel