Prea puțini bani pentru Sănătate, acuză Banca Mondială: Doar 6 milioane de români cotizează. Atenționare pentru pensionari și angajații în construcții
Raportul Băncii Mondiale aflat pe masa Guvernului României identifică problemele economice ale țării și transmite direcții care ar pune economia țării pe drumul cel bun.
Printre altele, Banca Mondială susține că avem ”un model de finanțare nesustenabil” pentru sănătate: ”O reformă fiscală implementată în 2019 a redus baza de impozitare a Fondului Național de Asigurări de Sănătate (FNAS); ca urmare, doar 6 milioane de persoane – în majoritate salariați – au contribuit la sănătate în 2019 – 2021. Pierderea estimată a contribuțiilor de la pensionari și muncitori în construcții în această perioadă – în total, aproximativ 6,5 milioane de persoane – s-a ridicat la 12, 5 miliarde de lei (2,5 miliarde euro sau 40% din toate contribuțiile la sănătate în 2020). Prin urmare, în fiecare an, bugetul de stat compensează deficitul sănătății prin subvenții ad-hoc. Mai mult, ineficiența cheltuielilor cu sănătatea este evidentă în subfinanțarea serviciilor de asistență medicală primară rentabile, achiziția descentralizată de medicamente și consumabile medicale, lipsa politicilor farmaceutice inovatoare și utilizarea limitată a datelor pentru a urmări cheltuielile. Accesul la servicii este obstrucționat de distribuția neuniformă a medicilor și asistenților medicali între zonele urbane și rurale, precum și între județele care găzduiesc școli de medicină și cele care nu”.
Astfel, printre prioritățile pe care Banca Mondială le vede pentru România se numără: ”Creșteți eficiența cheltuielilor pentru sănătate și îmbunătățiți calitatea asistenței medicale și siguranța pacienților. Se recomandă introducerea disciplinei în cheltuielile publice și sprijinirea asistenței medicale preventive și a asistenței medicale primare”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News