Data publicării:

Prea multe duşuri pe zi ne pot face mai mult rău decât bine

Autor: Liana Ganea | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Pe aşa temperaturi caniculare suntem tentaţi să ne băgăm sub duş tot mai des pentru a ne răcori. Prea multă apă pe piele, însă, nu e tocmai indicată. Ne răcorim, dar plătim preţul pielii uscate.

Dușurile în sine nu sunt periculoase, iar frecvența cu care faci baie depinde de preferințele și nevoile individuale. Majoritatea oamenilor se pot bucura de dușuri zilnice fără niciun risc major pentru sănătate. Dar sunt şi oameni cu o sensibilitate mai accentuată la apă sau la produsele de curăţat, iar în cazul lor, evident, mai mult de un duş pe zi nu e tocmai indicat, oricât de cald ar fi afară.

Cu toate acestea, există câțiva factori de luat în considerare, aşa cum ne sfătuiesc experţii prin intermediul unui studiu de la Harvard.

Piele uscată: Dacă faci dușuri prea frecvent sau folosești apă foarte fierbinte, acest lucru poate duce la deshidratarea pielii și la uscarea acesteia. Dacă ai pielea sensibilă sau uscată, s-ar putea să fie mai bine să faci duş mai rar și să folosești produse de îngrijire pentru piele sensibilă.

Alte afecțiuni dermatologice: Dacă ai anumite afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczeme sau psoriazis, dușurile prea frecvente sau apa fierbinte ar putea irita și mai mult pielea afectată. În acest caz, medicul tău poate recomanda un program de dușuri mai puțin frecvente și utilizarea de produse blânde.

Consum de timp și resurse: Dacă faci mai multe dușuri pe zi, ai, clar, nevoie de timp extra. Acesta ar putea fi un dezavantaj pentru cei cu programul aglomerat şi agenda plină. Dacă trăiești într-un mediu în care resursele de apă sunt limitate sau scumpe, este important să ai în vedere şi aceste aspecte.

PH cu valori anormale: Pielea are propriul sistem natural de producere a sebumului și menținere a pH-ului. Dușurile prea frecvente pot perturba acest echilibru natural și pot duce la uscarea excesivă sau iritarea pielii.

În general, este important să-ţi asculţi corpul și să te adaptezi în funcție de nevoile tale individuale. Dacă ştii că nu ai probleme cu pielea și te simți bine, nu există motive să eviți dușurile zilnice sau să te limitezi la un număr specific de dușuri pe zi. Totuși, dacă ai anumite preocupări legate de sănătatea pielii sau dacă observi orice semn ca roşeaţă care persistă sau mâncărimi, este întotdeauna bine să consulți un dermatolog sau un medic pentru sfaturi personalizate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel