”Maslenița”, sărbătoarea rușilor lipoveni din România. Ei cer răscumpărarea păcatelor înainte de intrarea în post
“Ziua Iertării”, ultima zi din “Maslenița”, este sărbătorită an de an de către rușii lipoveni din România la Cetatea Enisala din județul Tulcea.
De câteva sute de ani, în Dobrogea, rușii-lipoveni din România, sărbătoresc “Maslenița”, sau săptămâna laptelui și a brânzei, sărbătoare care marchează în calendarul popular granița între iarnă și primăvară precum și începerea Marelui Post.
Ultima zi a Masleniței este numită și Ziua Iertării, pentru că atunci se cere răscumpărarea păcatelor înainte de intrarea în post, oamenii cerându-și iertare reciproc, conform Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.
O tradiție veselă
“Maslenița” este una dintre cele mai vechi și vesele sărbători de origine precreștină, singura recunoscută oficial de biserica ortodoxă, fiind sărbătorită cu 56 de zile înainte de Paști, scrie asociatiatulcea.ro.
Numele sărbătorii vine de la cuvântul “maslo” (unt) şi reprezintă o perioadă de tranziţie, de la aceea de consum de carne, către una de post, când se consumă produse din lapte, brânză, ouă şi peşte. Printre preparatele tradiţionale, se numără clătitele (blinî), colţunaşii (vareniki) şi pampuşki – un fel de plăcinte.
Unde are loc sărbătoarea
Anul acesta sărbătoarea va avea loc duminică, 14 Martie, ora 14.00, la Cetatea Enisala din județul Tulcea. Reprezentanții celor mai mari comunități de ruși lipoveni din județul Tulcea, Jurilovca și Sarichioi se vor întâlni la poalele cetății Enisala și își vor lua, împreună, rămas bun de la iarnă.
Ansamblurile “Juraveli” din Jurilovca și “Landâș” din Sarichioi se vor “duela” cu cele mai frumoase cântece din repertoriul lor, iar costumele tradiționale, culoarea și veselia ce-i caracterizează din moși strămoși, vor invalui sarbatoarea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News