Data publicării:
”Malpraxis instituțional” în cazul lui Petrică Mîțu Stoian. Ciuhodaru: Dezgropăm un lucru care deja e strigător la cer
Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit despre protocoalele care trebuiau puse în aplicare în cazul lui Petrică Mîțu Stoian înainte de terapia hiperbarică.
Medicul Tudor Ciuhodaru consideră că se poate vorbi de un ”malpraxis instituțional” în cazul artistului Petrică Mîțu Stoian. Mai mult, medicul spune că Ministerul Sănătății trebuia să intervină.
”Deja cred că vorbim de malpraxis instituțional. Este evident că lucrurile nu sunt în regulă din punct de vedere al protocoalelor și mi se pare incredibil ca în România europeană a secolului 21, astfel de terapii alternative să nu funcționeze după un protocol clar. Este important să vedem și cât a fost expus procedurii și cum a fost expus la aceste presiuni de oxigen și ce s-a putut întâmpla la acel moment. Mi se pare incredibil că nu există date medicale concludente, că nu s-a făcut o verificare prealabilă, mai ales că vă spuneam că există contraindicații absolute. Printre ele este și pneumonia interstițială, adică exact ceea ce se întâmplă în coronaviroze. Ar trebui să avem toate datele cu privire la protocolul urmat. Acele etape de transport și de asistență medicală de urgență, în contextul în care nici măcar nu ai un personal format pentru a urma aceste terapii alternative mi se pare că suntem departe de ceea ce ar trebui să fie.
”Este revoltător că dacă se întâmplă la privat nu mai răspunde nimeni”
Începem să dezgropăm un lucru care deja e strigător la cer. Vorbesc despre faptul că privatul (n.r. se referă la instituțiile private de medicină) a fost întotdeauna la plăcinte înainte, dar la război înapoi. Vă amintiți când vorbeam de includerea clinicilor private cu paturi de terapie intensivă în tratarea pacienților cu coronavirus. Nu s-a pus niciodată problema, au stat deoparte. (...) Este revoltător că dacă se întâmplă la privat nu mai răspunde nimeni. Malpraxisul nu este același peste tot? Un om moare, iar Ministerul Sănătății stă deoparte, fără să intervină, în contextul în care ar mai fi și alte cazuri similare. Asta ridică mari semne de întrebare cu privire la protocoale, acestea fiind defectuoase”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru la România TV.
Modificări la Legea malpraxisului
În cadrul intervenției televizate, medicul Tudor Ciuhodaru a mai spus că a propus de mai multe ori modificarea legislației privind malpraxisul, dar acest lucru ”s-a blocat în Parlament”.
”De câte ori am propus să fie modificată Legea malpraxisului și acest lucru s-a blocat în Parlament. Practic, malpraxisul se îngroapă odată cu pacientul și cât timp nu vor exista experți independenți care să poată confirma atunci lucrurile vor fi greu de gestionat. De multe ori mi s-a spus că va veni Guvernul cu o lege mai frumoasă. Din punctul meu de vedere, cine greșește trebuie să plătească, dar uitați-vă și dumneavoastră că sunt atâtea cazuri de malpraxis instituțional în România și nimeni nu a plătit sub nicio formă”, a mai completat medicul Tudor Ciuhodaru.
CITEȘTE ȘI: Cât costa tratamentul lui Petrică Mâţu Stoian. Sute de lei pe fiecare şedinţă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News